Presuda suda / Airbnb pobijedio: Hotelijeri izgubili pravnu bitku protiv popularne platforme za iznajmljivanje

Image
Foto: shutterstock

Brojni gradovi u cijelom svijetu žale se da Airbnb pogoršava stanje na tržištu iznajmljivanja stanova

19.12.2019.
11:53
shutterstock
VOYO logo

Francuski hotelijeri izgubili su pravnu bitku protiv elektroničke platforme Airbnb, slijedi iz presude Suda EU-a koja je objavljena u četvrtak.

Francuski sud obratio se za mišljenje Sudu EU-a slijedom tužbe francuskih hotelijera, koji smatraju da im Airbnb predstavlja nelojalnu konkurenciju i koji traže  da se uvedu ograničenja za njegovo poslovanje sukladno zakonu o posredovanju nekretninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI: 

Brojni gradovi ne samo u Francuskoj nego i u cijelom svijetu žale se da Airbnb pogoršava stanje na tržištu iznajmljivanja stanova i dovodi do iseljavanja iz povijesnih gradskih središta koja tako ostaju bez stalnih stanovnika jer se stanovi prenamjenjuju za kratkoročni najam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Airbnb je u Europi registriran u Irskoj, sa sjedištem u Dublinu i ta tvrtka upravlja, za sve korisnike izvan Sjedinjenih Američkih Država, internetskom platformom koja uspostavlja kontakt s najmodavcima s jedne strane te osobama koje traže tu vrstu smještaja s druge strane.

Udruga francuskih hotelijera je u svom podnesku tvrdila da Airbnb ne povezuje samo dvije strane s pomoću istoimene platforme, nego obavlja djelatnost agenta za nekretnine a da pritom nema strukovnu iskaznicu, čime krši takozvani „Hoguetov zakonˮ, koji se u Francuskoj primjenjuje na djelatnosti profesionalaca koji se bave nekretninama. Airbnb Ireland je, s druge strane, isticao da se taj zakon u svakom slučaju protivi Direktivi 2000/31.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tzv. Hoguetov zakon predviđa niz preduvjeta koje moraju ispuniti djelatnici i tvrtke koji se bave posredovanjem nekretnina. 

Sud je zaključio da Francuska ne može od društva Airbnb zahtijevati da ima strukovnu iskaznicu agenta za nekretnine jer o tom zahtjevu nije obavijestila Komisiju u skladu s Direktivom o elektroničkoj trgovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud EU-a je potvrdio da internetska platforma Airbnb pruža "usluge informacijskog društva" i stoga ne podliježe francuskom zakonu koji regulira posredovanje nekretninama.

Usluge informacijskog društva regulirane su direktivom o elektroničkoj trgovini prema kojoj jedna zemlja članica nema pravo ograničavati poslovanje tvrtki registriranoj u drugoj članici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo