osuda, a ne počasti / Aktivistkinja vratila odličje Mađarskoj u znak prosvjeda protiv rasizma i antisemitsma

Image
Foto: Nicolas Armer/DPA/PIXSELL

Katrina Lantos Swett vratila je Mađarskoj državno odličje u znak prosvjeda protiv odluke Budimpešte da odlikuje pisca optuženog za rasističke i antisemitske izjave

5.9.2016.
7:47
Nicolas Armer/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Američka aktivistkinja za manjinska prava i kćerka pokojnog američkog kongresmena koji je preživio holokaust Katrina Lantos Swett, kćerka američkog kongresmena Toma Lantosa, rođenog u Mađarskoj, dobila je Viteški križ Reda za zasluge 2009. godine za osnivanje Instituta Toma Lantosa u Budimpešti koji se fokusira na prava manjina.

U nedjelju je izjavila da ga je odlučila vratiti Mađarskoj, poručivši da je 'ukaljan' time što je dodijeljen piscu Zsoltu Bayeru, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On zbog gnjusnog pisanja zaslužuje osudu, a ne počast", kazala je Lantos Swett.

Time se pridružila oko 100 dobitnika tog mađarskog državnog odličja koji su ga odlučili vratiti u znak prosvjeda protiv iskazivanja počasti Bayeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin otac Tom Lantos, zastupnik Demokratske stranke iz Kalifornije, umro je 2008. godine, a bio je jedini zastupnik u Kongresu koji je preživio holokaust.

Lantos Swett izrazila je nadu da će njezin potez potaknuti mađarsku vladu da dobro razmisli prije no što se dovede u vezu s kolumnistom koji je brojnu populaciju Roma u Mađarskoj usporedio sa životinjama i kazao da su svi muslimani stariji od 14 godina 'potencijalne ubojice', navodi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bayer je napisao i brojne članke koje su kritičari osudili kao antisemitske.

Američki Memorijalni muzej holokausta u Washingtonu već je u kolovozu pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana i predsjednika Janoša Adera, koji su Bayera predložili za odličje i dodijelili ga, da 'smjesta' povuku tu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ureda predsjednika Adera priopćili su za informativnu internetsku stranicu hvg.hu da se prema važećim zakonima odličje ne može oduzeti, prenosi londonski list The Guardian.

Bayer je inače član Orbanove stranke Fidesz a odlikovan je u kolovozu ove godine za 'primjerne novinarske aktivnosti', uključujući pisanje o mađarskoj manjini u Transilvaniji i o sudbini mađarskih zatvorenika u Sovjetskom Savezu. Povremeno piše kolumne za desničarski dnevni list Magyar Hirlap i jedan je od osnivača skupine građana koja je organizirala masovne provladine demonstracije, napominje The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine izrazio je žaljenje zbog pojedinih izraza koji su osuđeni kao rasistički ili antisemitski, dodaje BBC.

Mađarski je regulator 2013. i ove godine kaznio Mayar Hirlap zbog mržnjom prožetih primjedbi o Romima i muslimanima u Bayerovim člancima, napominje The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo