tijekom posjeta beogradu / Albanski premijer: 'Srbija mora priznati da je njezina bivša pokrajina Kosovo neovisna država'

Image
Foto: AP

'Kosovo je država koju su priznale najveće svjetske sile, narod je tako odlučio', poručio je albanski premijer Edi Rama u Beogradu

14.10.2016.
8:08
AP
VOYO logo

"Srbija mora priznati da je njezina bivša pokrajina Kosovo neovisna država", rekao je albanski premijer Edi Rama u razgovoru za AFP u Beogradu, kamo je stigao u posjet.

"Oni koji ne žele priznati njegovu neovisnost i dalje se čvrsto drže mita gotovo je s tim; Kosovo je država koju su priznale najveće svjetske sile, narod je tako odlučio", rekao je Edi Rama koji se tijekom dana sastao sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične izjave koje su se čule prije dvije godine, u prigodi prvog posjeta jednog predsjednika albanske vlade Srbiji u 68 godina, potaknule su oštar sukob dvojice čelnika, a Vučić je tada optužio Ramu za 'provokaciju' i da želi 'poniziti Srbe u Beogradu'.

"Reakcija je bila nevjerojatna 2014., a danas otvoreno raspravljamo", istaknuo je Rama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovo, bivša srbijanska pokrajina s većinskim albanskim stanovništvom, proglasilo je neovisnost 2008. nakon rata sa srbijanskim snagama 1998.-99. Srbija koju podupire Moskva, nikada nije priznala tu neovisnost, ali jest stotinjak drugih zemalja.

Nakon izgreda u 2014. dvojica čelnika su se zbližila i Rama je u četvrtak spomenuo 'dobre odnose' dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na neki način, načinio je korake na koje se drugi prije njega nisu usudili ni pomisliti", rekao je Edi Rama koji će u Beogradu predstaviti srpski prijevod svoje nedavno objavljene knjige Kurban (Žrtva) u kojoj iznosi svoja razmišljanja o Albaniji i svojoj političkoj karijeri.

"Aleksandar Vučić me zamolio jedan primjerak s posvetom pa ću mu ga pokloniti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak mislim da Srbija mora priznati Kosovo, za njezino dobro, ali za njega je to još zabranjena tema", dodao je.

U razgovoru za AFP 14. rujna i Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ramom: "Obojica shvaćamo koji su interesi našeg naroda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski premijer je u priopćenju objavljenom u četvrtak opetovao da 'razvoj odnosa dviju zemalja pridonosi stabilnosti u regiji'.

Edi Rama i Aleksandar Vučić trebaju se u petak ponovo sastati u Nišu na gospodarskom forumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo