protiv rasizma / Američka policija koristi šok bombe i suzavac protiv prosvjednika: Trump šalje savezne agente

Image
Foto: AP Images

Jedna od glavnih Trumpovih predizbornih parola je "zakon i red"

26.7.2020.
12:59
AP Images
VOYO logo

Američka policija koristila je šok bombe i suzavac protiv prosvjednika u gradovima širom SAD-a, nakon što je Donald Trump poručio da će znatno povećati broj saveznih agenata u velikim gradovima pogođenima nasilnim prosvjedima.

Trump se bori za ponovni izbor

Prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti, koje je potaknulo ubojstvo nenaoružanog crnca Georgea Floyda u Minneapolisu, izbili su u vrijeme dok se američki predsjednik Trump bori za ponovni izbor protiv demokratskog kandidata Joea Bidena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od glavnih Trumpovih predizbornih parola je "zakon i red".

Prosvjedi su izbili u Austinu, u Texasu, Louisvilleu u Kentuckyu, New Yorku, Omahi, Oaklandu i Los Angelesu u Kaliforniji te u Richmondu u Virginiji, gdje je interventna policija, prema američkim medijima, ispalila kemijska sredstva na sudionike marša Black Lives Matter (Crni životi vrijede).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Seattleu su se dogodile ponovljene male detonacije u određenim ulicama, a prosvjednici su zapalili prikolice građevinske tvrtke koja gradi maloljetnički zatvor, piše AFP.

Image
#blacklivesmatter /

UN upozorio na pretjeranu silu nad antirasističkim prosvjednicima: Brojna su samovoljna uhićenja

Image
#blacklivesmatter /

UN upozorio na pretjeranu silu nad antirasističkim prosvjednicima: Brojna su samovoljna uhićenja

Kišobranima se brane od suzavaca

Prosvjednici su isjekli automobilske gume i razbili prozore prikolica. Dobro oklopljena policija napala je prosvjednike, od kojih su neki nosili kišobrane kako bi se obranili od suzavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija Seattlea je rekla kasno u subotu da je uhitila 45 osoba zbog prosvjeda, koji su označeni kao pobuna, stoji na službenom Twitter računu policije.

Čelnica policije u Seattleu Carmen Best molila je stanovnike da "u miru dođu u grad" te je kritizirala nasilne prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobunjenici nemaju nikakvo poštovanje prema sigurnosti zajednice, prema sigurnosti policajaca ili sigurnosti poslovnih radnji i imovine koju uništavaju", kazala je, prenose lokalni mediji.

Savezni agenti u Portlandu

Policija i savezni agenti suzavcem su rastjerali prosvjednike južno od Portlanda rano u subotu, koji su prosvjedovali protiv Trumpovog slanja saveznih snaga među prosvjednike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo dva mjeseca traju prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti u najvećem gradu države Oregon.

Trumpovo slanje saveznih agenata u Portland ne podupiru lokalni dužnosti koji to smatraju prekoračenjem ovlasti savezne vlade i znakom autoritarizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi u petak većinom su bili mirni, ali su ipak završili sukobom s policijom, a upotrijebljene su šok bombe i suzavac.

Portlandska policija potvrdila je da je muškarac izboden nožem, a osumnjičenog su "zadržali prosvjednici" prije no što su ga uhitili policajci, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žrtva je prevezena u bolnicu s teškim ozljedama.

'Mali zeleni čovjek'

Ranije je prosvjednik, s kojim je razgovarao AFP, kritizirao prisustvo saveznih agenata u gradu te je podržao pokret Black Lives Matter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne sviđa mi se ovo što se događa ovdje, to što Trump radi", kazao je pedesetpetogodišnji zrakoplovni inženjer, dodajući da ne "želi doći blizu malog zelenog čovjeka", odnosno saveznih agenata.

Glavni inspektor ministarstva pravosuđa, koji je zadužen za internu kontrolu, u četvrtak je otvorio službenu istragu o slanju saveznih agenata, ali je savezni sudac u Oregonu u petak odbio zahtjev države Oregon za zaustavljanjem slanja agenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo