evakuacija se bliži kraju / Američka vojska počela povlačenje iz zračne luke u Kabulu: Američki dužnosnici kažu da raste prijetnja od novog napada

Image
Foto: AP IMAGES

Predsjednik Biden poslao je tisuće vojnika u zračnu luku kako bi pomogli u evakuaciji američkih građana, drugih stranaca i Afganistanaca

28.8.2021.
21:14
AP IMAGES
VOYO logo

Američki vojnici počeli su povlačenje iz zračne luke u Kabulu, objavio je Pentagon u subotu nakon dvotjednih žurnih napora Washingtona i njegovih saveznika da evakuiraju vlastite državljane i Afganistance koji su s njima surađivali i mogli bi biti meta novih vladara, talibana.

Predsjednik Joe Biden poslao je tisuće vojnika u zračnu luku kako bi pomogli u evakuaciji američkih građana, drugih stranaca i Afganistanaca koji su radili za strane službe i koji svi žele brzo napustiti zemlju u strahu od odmazde talibana koji su lako i brzo ponovno osvojili vlast. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
žestoke kritike /

Talibani osudili američki napad dronom, pripremaju novu vladu: Evo što su rekli o Zračnoj luci u Kabulu

Image
žestoke kritike /

Talibani osudili američki napad dronom, pripremaju novu vladu: Evo što su rekli o Zračnoj luci u Kabulu

Ubijene su 'dvije važne mete" u američkom napadu letjelicom 

U jeku operacije nekih 5800 američkih vojnika osiguravalo je međunarodnu zračnu luku Hamid Karzai gdje je uspostavljen dosad najveći zračni most u povijesti i trebao bi biti okončan u utorak, 31. kolovoza kada istječe rok za povlačenje.

Američki dužnosnik rekao je za Reuters da je sada manje od 4000 vojnika u zračnoj luci, a to je potvrdio i glasnogovornik Pentagona John Kirby. Povlačenje je počelo, rekao je Kirby no odbio je reći koliko je ljudi još ostalo na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnici kažu da raste prijetnja od novog napada džihadističke Islamske države Khorasana, (ISIS-K), koja je afganistanski ogranak IS-a.

Na napad ISIS-K-a u četvrtak u kojem je među više od 90 žrtava ubijeno i 13 američkih vojnika, SAD je odgovorio napadom dronom na mete IS-a u pokrajini Nangarhar, istočno od Kabula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki general William Taylor rekao je da su "dvije važne mete" IS-a ubijene u američkom napadu bespilotnom letjelicom u petak, ali nije otkrio njihova imena niti iznio drugih pojedinosti. 

Talibani su osudili američki napad jer o njemu nisu bili obaviješteni. "Amerikanci su nas trebali obavijestiti prije zračnog napada, to je jasan napad na afganistanski teritorij", rekao je talibanski glasnogovornik u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema talibanskim izvorima u američkom napadu ranjene su dvije žene i dijete. Talibani kažu da su uhitili neke osobe koje sumnjiče za sudjelovanje u eksploziji u zračnoj luci.

Oko 350 Amerikanaca još pokušava napustiti zemlju

Američki dužnosnici rekli su za Reuters da nijedan od ubijenih nije visokopozicionirani pripadnik IS-a te da su moguće nove operacije idućih dana i tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Joe Biden poručio je u četvrtak nakon smrtonosnog napada IS-a na zračnu luku da će počinitelji odgovarati za svoje zločine no američki dužnosnici upozorili su da osim simbolične operacije, SAD ne može učiniti mnogo da uništi ISIS-K.

"Pokušavamo uništiti skupinu u Afganistanu od 2014. i nismo to mogli s tisućama vojnika na tlu", rekao je jedan pripadnik vojske za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se evakuacija bliži kraju, glasnogovornik State Departmenta rekao je u subotu da oko 350 Amerikanaca još pokušava napustiti zemlju. Oko 5400 američkih građana evakuirano je od 14. kolovoza, prema podacima američke vlade.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo