BIJELA KUĆA / Američke snage neće podržati tursku operaciju u Siriji

Image
Foto: AP Images

Turska će sada biti odgovorna za sve borce Islamske države u područjima osvojenima u protekle dvije godine

7.10.2019.
8:46
AP Images
VOYO logo

Turska planira "uskoro" pokrenuti dugo planiranu ofenzivu u sjevernoj Siriji, istočno od rijeke Eufrat, koju američke snage neće podržati niti će biti u nju uključene, priopćila je Bijela kuća u nedjelju.

Priopćenje je objavljeno nakon telefonskog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog američkog kolege Donalda Trumpa o planovima Turske za uspostavu "sigurne zone" istočno od rijeke Eufrata u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan je u razgovoru s američkim predsjednikom izrazio "nezadovoljstvo zbog toga što američka vojska i sigurnosne službe ne provode dogovor" postignut u kolovozu s Washingtonom o uspostavi te zone koja tursku granicu treba odvojiti od teritorija sirijskih Kurda, objavio je ured turskog predsjednika.

Ta se zona treba uspostaviti između turske granice i sirijskih područja pod nadzorom kurdske milicije YPG kojoj je Washington pomogao da porazi Islamsku državu. Ankara tu miliciju smatra terorističkom organizacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Američke oružane snage neće podržati ili biti uključene u operaciju", navodi se u priopćenju Bijele kuće.

"Američke snage, nakon što su teritorijalno porazile 'kalifat' (Islamske države), neće više biti u neposrednom području", dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela kuća je ponovila da SAD neće držati u zarobljeništvu borce Islamske države "iz Francuske, Njemačke i drugih europskih država".

Turska će sada biti odgovorna za sve borce Islamske države u područjima osvojenima u protekle dvije godine, kazala je Bijela kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan je najavio u subotu da će Turska izvesti zračnu i kopnenu vojnu operaciju istočno od rijeke Eufrat u Siriji.

Erdogan se usto nada da će sigurnu zonu, kojom će udaljiti YPG od turske granice, moći iskoristiti kako bi onamo vratio sirijske izbjeglice. U telefonskom razgovoru s Trumpom rekao je da će ta zona stvoriti "potrebne uvjete" za povratak sirijskih izbjeglica kući, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo