'najsvetiji aspekt vjere' / Američki biskup zabranio pričest političarima koji podržavaju pobačaj

Image
Foto: Thinkstockphotos/Ilustracija

Zabrana se odnosi na predsjednike obaju domova tamošnjeg parlamenta

7.6.2019.
13:09
Thinkstockphotos/Ilustracija
VOYO logo

Američki biskup objavio je u četvrtak da uskraćuje pričest dvojici demokratskih čelnika u Illinoisu zato što podržavaju pobačaj.

Thomas Paprocki, biskup Springfielda, glavnog grada Illinoisa, kazao je da se zabrana odnosi na predsjednike obaju domova tamošnjeg parlamenta Michaela Madigana i Johna Cullertona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup im je objasnio da im je zabranio "najsvetiji aspekt naše katoličke vjere" jer podržavaju zakon koji liberalizira pobačaj, postupak koji biskup naziva "gnusnim zločinom i grijehom". 

"Podržavati zakon koji bebe u maternici tretira kao imovinu i dopušta njihovo uništenje bilo kada i iz bilo kojeg razloga, to je zlo", rekao je biskup. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlament Illinoisa ovaj je mjesec ukinuo niz ograničenja u postupku pobačaja koji su u toj američkoj državi bili na snazi desetljećima. Illinois je time krenuo suprotnim putem od niza južnih država koje su posljednjih mjeseci postrožile svoje zakone o pobačaju.

Pričest je najvažnija od sakramenata jer vjernicima predstavlja povezanost s Isusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka springfildskog biskupa stigla je u vrijeme usred novih prijepora o pravu na pobačaj u Americi. 

Države koje su nedavno usvojile strože zakone nadaju se da će Vrhovni sud, u kojem odnedavno većinu čine konzervativni suci, oboriti vlastitu presudu u slučaju Roe vs. Wade kojom je 1973. dopušten pobačaj na saveznoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom predsjedničke kampanje 2004. američki biskupi izdali su proglas da političari koji podržavaju pobačaj, uključujući i tadašnjeg demokratskog kandidata za predsjednika Johna Kerryja, nisu vrijedni pričesti.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo