Neće pristati na ustupke / Američki državni tajnik Tillerson: 'Pozorno pratimo Sjevernu Koreju u vezi s njezinim nuklearnim programom'

Image
Foto: AP Images

Režim Kim Jong-una je lani ispalio nekoliko projektila ICBM kojima može gađati američki teritorij, a u rujnu je izveo dosad najjači nuklearni pokus

17.2.2018.
22:32
AP Images
VOYO logo

Sjedinjene Države "pozorno prate" znakove koji pokazuju da Sjeverna Koreja želi izravne razgovore o svom nuklearnom programu, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson u razgovoru za mrežu CBS.

"Moj posao šefa diplomacije je biti siguran da Sjevernokorejci znaju da su naši (komunikacijski) kanali otvoreni", rekao je u emisiji 60 minuta koja će se prikazati u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozorno pratim. Ne šaljem puno poruka jer zasad nemamo što reći", kazao je, obrativši se režimu u Pyongyangu: "Dakle, očekujem da mi kažete kad ste spremni".

SAD već godinama pokušava spriječiti razvoj sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa koje Washington smatra "glavnom" prijetnjom. Režim Kim Jong-una je lani ispalio nekoliko projektila ICBM kojima može gađati američki teritorij a u rujnu je izveo dosad najjači nuklearni pokus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donald Trump od početka mandata ima dvojaku taktiku prema Sjevernoj Koreji, pa joj prvo prijeti preventivnim udarima i "potpunim uništenjem" u slučaju napada na SAD, a onda kaže da je spreman za dijalog. Veze dviju zemalja su nedavno zatopljele i Washington je rekao da je spreman za izravne razgovore.

"Primamo poruke" Sjeverne Koreje "i mislim da ćemo se jasno očitovati o tome kako bismo željeli da izgleda taj prvi razgovor", dodao je Tillerson, istaknuvši da Washington neće pristajati na ustupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo mrkvu kako bismo ih pridobili za razgovor, imamo velike palice i to moraju shvatiti", rekao je.

"U jednom trenutku smo rekli da je doista na Sjevernokorejcima da odluče kad su spremni za početak iskrenih (razgovora) s nama", rekao je 12. veljače u prigodi posjeta Egiptu. Dodao je da režim Kim Jong-una zna "koji su uvjeti nužni za razgovor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington želi da Pyongyang prije svega načini konkretne korake prema nuklearnom razoružanju.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo