rasistički neredi / Američki neonacisti likuju jer Trump niti u jednom trenutku nije izravno prozvao krivce za nasilje

Tisuće rasista i nacista na jednom mjestu, a s druge strane protuprosvjednici s porukama ljubavi

13.8.2017.
18:14
VOYO logo

Vrlo brzo policija gubi kontrolu. Nastaje kaos. 20-godišnji  James Alex Field ekstremni desničar iz Ohia u jurećem automobilu kreće u krvavi pir. 

"Vidio sam jureći automobil, ali nisam se obazirao. Kako je dolazio sve brže skočio sam u stranu, i pogazio je ljude pored mene. Neka je djevojčica pala na zemlju, a dvojica su ju pokušala podići, kada je automobil ponovno prešao preko njih", opisuje očevidac Nick-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

32-godišnja žena je poginula a najmanje 19-ero osoba je ozlijeđeno. Kakve ubilačke misli ima, nije bilo poznato ni njegovoj majci, koja je znala samo da joj je sin na skupu. 

"Ne želim se miješati u njegove političke stavove. Mislila sam da ide na nešto što ima veze s Trumpom", rekla je Samantha Bloom, majka osumnjičenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poginula su i dvojica policajaca kada se srušio  helikopter koji je nadzirao prosvjed.  U Virginiji je proglašeno izvanredno stanje. Nasilje je osudio američki predsjednik Donald Trump.  

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s više strana. To traje već dugo u našoj zemlji, ne od Donalda Trumpa, ne od Baracka Obame, već traje duže vrijeme. Za to nema mjesta u Americi", poručio je Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Trump ni u jednom trenutku nije izravno prozvao krivce za nasilje. Kritičari kažu zato što su oni većinom upravo njegovi birači. Guverner Virginije Trumpa je pozvao da se napokon zauzme za zaustavljanje govora mržnje, a desničarima je otvoreno poručio. 

"Idite doma. Niste poželjni ovdje. Sramite se, pretvarate se da ste domoljubi, ali uopće niste ništa od domoljuba", poručio je Terry McAuliffe, guverner Virginije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desničari su inače, prosvjedovali zbog najmjere da se ukloni kip generala Roberta E. Leeja, koji se u američkom građanskom ratu 1861. borio na gubitničkoj južnjačkoj strani. Prosvjed je počeo još u petak navečer, kada su prosvjednici s bakljama, neki sa štapovima, palicama i štitovima hodali  oko lokalnog sveučilišta.

Među prosvjednicima izdvojio se Peter Cvjetanovic, 20-godišnji student hrvatskog porijekla, koji sebe naziva bijelim nacionalistom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo