Usvojene dvije rezolucije / Američki Senat blokirao Trumpov plan: Ništa od prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

Image
Foto: Wikipedia/AP Images
Image
Foto: Wikipedia/AP Images

Vođa senatske većine Mitch McConnell pozvao je da se ne glasuje za rezoluciju

20.6.2019.
21:17
Wikipedia/AP Images
VOYO logo

Američki Senat u četvrtak je prihvatio dvije rezolucije kojima blokira plan predsjednika Donalda Trumpa o dovršenju prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama, što je rijedak slučaj suprotstavljanja republikanaca iz Kongresa Bijeloj kući.

Za prvu od 22 rezolucije, koje su vezane za Trumpov prošlomjesečni pokušaj zaobilaženja odluka Kongresa i dovršetak prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama, vrijedan 8 milijardi američkih dolara, 53 kongresnika bila su za, a 45 protiv. I za drugu rezoluciju rezultat je bilo jednak: 53-45.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekolicina republikanaca izglasovala je zajedno s demokratima potporu rezolucijama, a Kongres pritišće Trumpovu administraciju da oštrije odgovori na ono što američki zakonodavci smatraju kršenjem ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Vođa senatske većine Mitch McConnell pozvao je da se ne glasuje za rezoluciju. Istaknuo je napetosti s Iranom te napomenuo da je za Washington važno držati se uz Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne odvajajmo se od svojih partera", rekao je McConnel. "Nemojmo ograničavati administraciju u vrijeme tako osjetljive diplomacije", dodao je.

Nekoliko sati uoči glasovanja Iran je oborio američki vojni dron, što je potaknulo strahove od eskalacije vojnog sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Clarke Cooper, pomoćnik američkoga državnog tajnika za političko-vojna pitanja rekao je novinarima u telefonskom obraćanju da Sjedinjene Države i Velika Britanija imaju dugotrajne bilateralne odnose sa Saudijskom Arabijom, unatoč "teškim situacijama", kako ih je nazvao. 

Cooper je to izjavio nakon što je zamoljen za komentar odluke britanskog suda koji je zaključio da je Britanija prekršila zakon dopuštajući prodaju određenog oružja Saudijskoj Arabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko nevladinih udruga pozvalo je Francusku da slijedi primjer Velike Britanije koja je zabranila nove ugovore za prodaju britanskoga oružja Saudijcima kako bi spriječila da se njime koriste u sukobu u Jemenu, prenosi agencija AFP. 

Saudijska Arabija od 2015. vojno intervenira u susjednom Jemenu i predvodi arapsku koaliciju koja se bori na strani provladinih snaga, a protiv pobunjenih Hutija kojima pomaže Iran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo