napetosti Kijeva i Moskve / Američko-ruski dogovor bez epiloga: Uplašenim Ukrajincima stiže pomoć, Rusi sa saveznicima pripremaju vojnu vježbu

Moskva želi da NATO obeća da Ukrajina nikada neće biti dodana kao članica, da oružje Saveza neće biti raspoređeno u blizini ruskih granica i da će povući svoje snage iz srednje i istočne Europe

22.1.2022.
19:10
VOYO logo

Dok su američki državni tajnik i ruski ministar vanjskih poslova jučer stiskali ruku bez pravog dogovora oko gotovo ratne krize u Ukrajini, u vojnoj bazi 50-ak kilometara od ukrajinske granice, bjeloruski je predsjednik Aleksandar Lukašenko ozbiljno zaprijetio.

"Ne želimo rat. Ali ako nas zapadne zemlje i Ukrajina, ne samo nastave gnjaviti kao do sada, nego još i rasporede vojsku protiv nas, zastraše nas i dovedu na rub opstanka raznim sankcijama i tako dalje. Ja sada govorim kao šef rusko-bjeloruske unije: Udarit ćemo toliko jako da će to biti pakao. Ne bi se trebali petljati s nama. Nemoguće je pobijediti nas", kazao je Lukašenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo u Bjelorusiju, najsnažniju rusku saveznicu, stižu borbeni zrakoplovi i vojnici na zajedničku vježbu. Time je Moskva dodatno alarmirala Zapad. 

Image
Ratnji bubnjevi /

'Priznajte NR Doneck i NR Lugansk', ruski parlamentarci traže od Putina koji drži 150.000 vojnika na granici s Ukrajinom

Image
Ratnji bubnjevi /

'Priznajte NR Doneck i NR Lugansk', ruski parlamentarci traže od Putina koji drži 150.000 vojnika na granici s Ukrajinom

Ipak, vježbe će provoditi i Pentagon na Mediteranu, ali tvrde - to je plan još od 2020. i nema veze s Ukrajinom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da ovdje još postoji put do diplomacije i željeli bismo vidjeti deeskalaciju situacije. I kao što sam već rekao, jedan značajni ključ za smirivanje situacije je da Rusi povuku neke od tih snaga s granice s Ukrajinom", kazao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

A ondje je, procjenjuje se, raspoređeno oko 100 tisuća ruskih vojnika. Ukrajinci - uplašeni, ali i odlučni braniti se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo pripremljene posebne rezerve u slučaju napada. Ovaj je teritorij opremljen nadzornim kamerama, tako da ćemo uočiti rane znakove napada", kazao je potpukovnik Jurij Trubačov, pripadnik ukrajinske vojske.

Baš je danas u Ukrajini Dan jedinstva pa je oko 200 stanovnika Kijeva formiralo ljudski lanac kako bi prikazali ujedinjenje istoka i zapada svoje države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadni su saveznici počeli s isporukom oružja Ukrajini. Predsjednik Zelenski je posebno zahvalio svom američkom kolegi na diplomatskoj i vojnoj pomoći. Novoizabrani njemački kancelar Olaf Scholz je pak poručio kako je protiv izvoza oružja i naoružavanja, ali i upozorio:

"Ovo je ozbiljna situacija. Zato imamo pravo da mi kao Europska unija, da mi u NATO-u vrlo jasno damo do znanja da bi svaka vojna akcija protiv Ukrajine imala visoku cijenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među rijetkim optimistima u najozbiljnijoj europskoj atmosferi od II. svjetskog rata je UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres

"Ne mislim da će Rusija napasti Ukrajinu i nadam se da sam u pravu. Mislim da ne trebamo dramatičnu situaciju u toj regiji. Imala bi, naravno, strašne posljedice", kazao je Guterres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Moskva očekuje pisani odgovor na svoje zahtjeve o sigurnosnim jamstvima, čeka se sljedeći potez američkog predsjednika Bidena, koji vikend provodi sa svojim savjetnicima u traženju rješenja za ukrajinsko pitanje. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo