ZAOŠTRAVANJE ODNOSA / Amerikanci će u Europi rasporediti svoje borbene timove: žele zaustaviti ono što smatraju ruskom agresijom

Image
Foto: AP

Svaka jedinica ponijet će sa sobom suvremenu opremu

30.3.2016.
20:49
AP
VOYO logo

WASHINGTON - Američka vojska objavila je u srijedu da će iz SAD-a u Europu rasporediti rotirajuće borbene timove iz sastava oklopne brigade, u sklopu širih nastojanja da zaustavi ono što smatra ruskom agresijom na europski kontinent.

Timovi će se rotirati svakih devet mjeseci počevši od veljače 2017. i izvodit će vojne vježbe u Estoniji, Litvi, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj, priopćilo je europsko zapovjedništvo vojske SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni će biti trajno razmješteni u Europi, pa će američka vojska na kontinentu u svakome trenutku imati do tri pune brigade, kažu u vojsci.

Svaka jedinica ponijet će sa sobom suvremenu opremu koja bi na kraju trebala zamijeniti sadašnju opremu za uvježbavanje u Europi. Oklopna brigada američke vojske obično se sastoji od oko 4500 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka znači da će u savezničkim zemljama "oklopna brigada s moderniziranom opremom biti češće prisutna", rekao je general Philip Breedlove, zapovjednik europske komande.

SAD je povećao proračun za vojne vježbe kako bi umirio strah europskih zemalja od Rusije, koja je 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim i izvodi letove strateških bombardera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojeća oprema u Europi bit će unaprijeđena i smještena u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj te će pridonijeti "vojnoj moći, ako i kada bude potrebno", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo