velika ponuda / Amerikanci od Rusa traže razmjenu zatvorenika. Nude trgovca oružjem za košarkašicu i špijuna

Image
Foto: Twitter / Screenshoot

'Sve ove pregovore započinjemo s nekim tko je uzeo ljudsko biće i tretirao ga kao adut za pregovaranje', tvrdi dužnosnik u Bidenovoj administraciji

28.7.2022.
13:47
Twitter / Screenshoot
VOYO logo

Nakon višemjesečnih rasprava, Bidenova administracija ponudila je Rusima razmjenu Viktora Bouta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u, kao dio potencijalnog dogovora o oslobađanju košarkašice Brittney Griner i Paula Whelana optuženog za špijunažu, za CNN tvrdi viši dužnosnik u Bidenovoj administraciji.

Isto tako tvrdi da je plan o razmjeni Bouta za Whelana i Griner dobio potporu predsjednika Joea Bidena nakon što se o njemu raspravljalo početkom ove godine, a Bidenova potpora ideji zamjene nadjačava protivljenje Ministarstva pravosuđa, koje je općenito protiv trgovine zatvorenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik Antony Blinken objavio je u srijedu da je SAD "prije nekoliko tjedana" Moskvi predstavio "značajan prijedlog" za Whelana i Griner, koji su klasificirani kao nepravedno pritvoreni. Govoreći na tiskovnoj konferenciji u State Departmentu, Blinken je rekao da je Biden "izravno uključen" i potpisao prijedlog. Iako Blinken nije izravno potvrdio da je Bout dio dogovora, rekavši da "ne može i neće ulaziti u detalje onoga što smo predlagali Rusima tijekom toliko tjedana".

Prvi američki diplomat rekao je da namjerava razgovarati o tome tijekom očekivanog razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom ovog tjedna što je njegov prvi razgovor s kolegom od početka rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O INVAZIJI /

Putin i Erdogan čuli se telefonski, najavljuju skorašnji susret: 'Nastavila se razmjena pogleda na situaciju'

Image
O INVAZIJI /

Putin i Erdogan čuli se telefonski, najavljuju skorašnji susret: 'Nastavila se razmjena pogleda na situaciju'

Visoki dužnosnik administracije sugerirao je da Moskva nije reagirala na "značajnu ponudu" prvi put predstavljenu u lipnju, rekavši za CNN "da je za tango potrebno dvoje".

"Sve pregovore o vraćanju Amerikanaca koji su držani kao taoci ili nepravedno zatvoreni počinjemo s lošim glumcem s druge strane. Sve ove pregovore započinjemo s nekim tko je uzeo ljudsko biće i tretirao ga kao adut za pregovaranje. Stoga, na neki način, nije iznenađujuće, čak i ako je obeshrabrujuće, kada ti isti akteri ne odgovaraju nužno izravno na naše ponude, ne sudjeluju konstruktivno u pregovorima", poručio je izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji Paula Whelana, kojega Rusija drži zbog navodne špijunaže od 2018., i WNBA zvijezde Brittney Griner, koja je zatvorena u Moskvi od veljače zbog posjedovanja manje količine droge, pozvale su Bijelu kuću da osigura njihovo oslobađanje. Ako je potrebno i putem razmjene zatvorenika.

Griner, koja je priznala krivnju početkom srpnja, ali je napomenula i da je nenamjerno unijela kanabis u Rusiju, prijeti čak 10 godina zatvora. Podrazumijeva se da će njezino suđenje morati završiti prije finalizacije dogovora, upozoravaju američki dužnosnici koji su upoznati s ruskim pravosudnim procesom i mehanizmima američko-ruskih pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka se vlada dugo opirala razmjenama zatvorenika, tvrdeći da je zabrinuta da se tako samo potiču neprijateljske zemlje da pritvaraju Amerikance kako bi ih se moglo iskoristiti kao adut za pregovaranje.

No, razmišljanje dobrog djela administracije promijenilo se nakon oslobađanja Trevora Reeda, bivšeg marinca koji je bio zatočen u Rusiji više od dvije godine. Reed je inače razmijenjen za Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je tada služio 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici Bidenove administracije bili su isprva zabrinuti da će odluku o zamjeni Reeda za Jarošenka kritizirati republikanci. Umjesto toga, ta razmjena naišla je na pohvale obje strane američkog političkog spektra. Takav razvoj događaja je, tvrde izvori, naveo administraciju da preispita sve opcije koje su na stolu, kako bi Whelan i Griner konačno otišli iz Rusije.

Ruska strana zasad nije službeno komentirala CNN-ovo izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo