čeka se nova shema / Amerikanci odgodili obustavu nadzora telefonskih razgovora, Europski parlament traži zaštitu za Snowdena

Image
Foto: AP Images

Sud u New Yorku izvijestio je da neće blokirati odluku Kongresa o tranzicijskom periodu u trajanju od 180 dana, kako bi se omogućio završetak programa američke Agencije za nacionalnu sigurnost

29.10.2015.
17:15
AP Images
VOYO logo
Image
'čujete li me sada?' /

Snowden se priključio Twitteru i zapratio samo jedan profil - svoje bivše šefove!

Image
'čujete li me sada?' /

Snowden se priključio Twitteru i zapratio samo jedan profil - svoje bivše šefove!

Američki prizivni sud u četvrtak je odbio obustaviti vladin program sustavnog prikupljanja milijuna snimaka telefonskih razgovora u SAD-u tijekom 'prijelaznog' perioda, do stupanja na snagu nove savezne sheme koja zabranjuje kontroverzni protuteroristički nadzor. 

Sud u New Yorku izvijestio je da neće blokirati odluku Kongresa o tranzicijskom periodu u trajanju od 180 dana, kako bi se omogućio završetak programa američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju je ocijenio da je sveobuhvatan nadzor koji je 2013. razotkrio nekadašnji zaposlenik NSA Edward Snowden protuzakonit te da nije predviđen američkim zakonom o domovinskoj sigurnosti jer su njime prekršena prava na privatnost američkih državljana. 

Američki savez za građanske slobode izdao je preliminarni nalog kojim se obustavlja nadzor dok vlada kani primijeniti manje nametljivu shemu koja bi se trebala početi primjenjivati 29. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sudac Gerard Lynch koji je napisao odluku iz svibnja tvrdi da Kongres kani dopustiti nastavak prikupljanja telefonskih razgovora i tijekom 180 dana dugog prijelaznog razdoblja kako bi se omogućio "legalan prijelaz" na novi program ciljanog nadzora.

"Iznenadan završetak programa suprotan je javnom interesu učinkovitog nadzora terorističkih prijetnja, zbog čega je Kongres omogućio tranzicijsko razdoblje u trajanju od 180 dana. S obzirom na okolnosti, priklonit ćemo se takvoj razumnoj odluci", napisao je Lynch. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski parlament traži zaštitu za Snowdena 

Europski zastupnici su u četvrtak zatražili od zemalja članica EU-a da 'ponude zaštitu' bivšem informatičaru u američkoj obavještajnoj agenciji Edwardu Snowdenu, u rezoluciji u kojoj traže veća jamstva za zaštitu osobnih podataka Europljana.

Parlament je pozvao zemlje EU-a da "odustanu od svakog sudskog progona" Amerikanca koji je u javnost iznio informacije o djelovanju američke obavještajne službe i koji je od 2013. u egzilu u Rusiji te da mu "ponude zaštitu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One tako trebaju "spriječiti da ga treća strana izruči ili vrati, u znak priznavanja njegova statusa zviždača i međunarodnog aktivista za ljudska prava", predložili su europski zastupnici.

Ta točka rezolucije koja se tiče Snowdena prihvaćena je natpolovičnom većinom (285 glasova 'za', 281 'protiv' i 72 suzdržana) kroz amandman koji su predložili zeleni i radikalna ljevica (GUE). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edward Snowden je na Twitteru ocijenio to glasovanje "iznimnim", dodajući da je to "ruka koju su mu pružili prijatelji".

Rezoluciju, koja nije obvezujuća nego je politička poruka, u cijelosti su izglasala 342 zastupnika, 274 su bila protiv, a 29 ih se suzdržalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njoj zastupnici izražavaju zadovoljstvo nedavnom odlukom Suda pravde EU-a koji je poništio pravni okvir (takozvani Safe Harbor) za prijenos osobnih podataka između EU-a i Sjedinjenih Država u komercijalne svrhe, u aferi u koju je umiješan Facebook.

Zastupnici su pozvali Europsku komisiju da "do kraja 2015." pripremi izvješće o učincima te odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EP je usto izrazio "zabrinutost zbog nedavno donesenih zakona u pojedinim zemljama članicama kojima se povećavaju mogućnosti nadzora obavještajnih tijela", misleći pritom na Francusku, Veliku Britaniju i Nizozemsku.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo