NE BIRAJU SE SREDSTVA / Amerikanci se u ratu protiv Islamske države koriste i informatičkim oružjem

Image
Foto: Photos.com

'Želimo da izgube povjerenje u svoje mreže, želimo preopteretiti njihove mreže kako ne bi mogle funkcionirati i kako bismo ih onesposobili da zapovijedaju svojim snagama i kontroliraju stanovništvo i gospodarstvo na svojim područjima', kaže američki ministar obrane

29.2.2016.
22:02
Photos.com
VOYO logo

WASHINGTON - Amerikanci se koriste informatičkim oružjem u ratu protiv skupine Islamske države (ISIL) u Iraku i u Siriji, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Ashton Carter.

"Koristimo se informatičkim oružjem kako bismo umanjili sposobnost ISIL-a da djeluje i komunicira na virtualnom bojnom polju", rekao je američki ministar na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da izgube povjerenje u svoje mreže, želimo preopteretiti njihove mreže kako ne bi mogle funkcionirati i kako bismo ih onesposobili da zapovijedaju svojim snagama i kontroliraju stanovništvo i gospodarstvo na svojim područjima", istaknuo je Carter.

Zapovjednik združenog stožera američke vojske Joe Dunford, koji je bio na konferenciji zajedno s ministrom obrane, usporedio je fizičke napade na ISIL u njegovim uporištima Mosulu (Irak) i Raki (Sirija) s napadima na tu skupinu u informatičkom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavamo i fizički i virtualno izolirati skupinu Islamsku državu", kazao je.

No dvojica čelnika nisu htjela iznositi pojedinosti o informatičkim operacijama američke vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Američke Države upravo uspostavljaju snage s oko šest tisuća vojnika specijaliziranih za informatičko ratovanje, koji su zasad u nadležnosti admirala MichaelaRogersa, ravnatelja NSA-e, moćne obavještajne agencije zadužene za elektroničku špijunažu.

Pentagon je dosad bio veoma šutljiv u vezi s radom tih 'cyber' vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No administracija predviđa u vojnom proračunu za 2017. povećati sredstva za informatičko ratovanje za 15 posto, na 6,7 milijarda dolara, što je nešto više od 1 posto ukupnog američkog proračuna za obranu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo