RTL DOSJE / Analizirali smo je li BiH ponovno na rubu rata i tko su glavni akteri koji kroje sudbinu države?

Dva su mjeseca do novih općih izbora, izmjena izbornog zakona nema, a Visoki predstavnik dao je rok od šest tjedana da se strane dogovore.

31.7.2022.
20:55
VOYO logo

Prijetnje ratom iz usta najmoćnijeg bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića. Sin prvog ratnog predsjednika Alije, "mali sin velikog oca" kako ga zovu, zapalio je regiju.

"Imamo li mi odgovor za ne daj Bože najgore scenarije. Imamo. Prebrojali smo se, i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", rekao je prije 27. srpnja Izetbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemlji poput BiH, više nego dramatična izjava, koju je osudilo i američko veleposlanstvo, i visoki predstavnik međunarodne zajednice.

"Ovdje nije riječ o ratu i miru, ovdje je riječ o tome da se ljudima da dobra prilika i moram reći da me ovo neugodno iznenadilo", rekao je Christian Schmidt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schmidt je na kraju odustao od ozbiljnih promjena izbornog zakona - nakon što mu se prijetilo i smrću, a pred ured su mu stigle tisuće prosvjednika.

"Jedan treći narod koji je najmanji ovdje, sad sam rekao, koji se može staviti u dva vagona željeznička, to je hrvatski narod ima trećinu vlasti, ima sve", rekao je jedan od prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govor mržnje i prebrojavanje oružja, je li sve to samo dio predizborne kampanje? Izetbegovićev SDA simbol je korupcije, a i sam se sa suprugom Sebijom našao u nizu afera što su mu sunarodnjaci zamjerili. Ipak ratom se već i prije prijetio.

Image
PROKOMENTIRAO STANJE U BiH /

Bivši ministar Miro Kovač za RTL: 'Milanović je dijagnostičar, Plenković kirurg, a Hrvati u BiH pacijenti'

Image
PROKOMENTIRAO STANJE U BiH /

Bivši ministar Miro Kovač za RTL: 'Milanović je dijagnostičar, Plenković kirurg, a Hrvati u BiH pacijenti'

"Ako ne želite sukob, morate biti spremni za njega. Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete. Ako hoćete mir, morate biti spremni na rat", rekao je u listopadu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj put još je zaprijetio i turskom blokadom ako Schmidt donese promjene koje ne odgovaraju Bošnjacima.

"Živimo s Hrvatima, ali neće dobiti ovakve stvari kako im to pokušavaju pomoći", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo na turskog predsjednika Erdogana Izetbegović se stalno poziva, kojeg smatra mentorom i pokroviteljem. Naziva ga božjim izaslanikom, a on je i vjenčani kum njegovoj jedinici Jasmini.

Mentora ima još jedan BiH čelnik Milorad Dodik jedini je europski lider koji putuje u Moskvu i sastaje se s Putinom, a najavio je to opet u rujnu. Na bošnjačke prijetnje ovako uzvraća:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas Srbe u BiH nitko neće prebrojavati. Ima nas dovoljno".

Uz njega je uvijek i veliki brat na kojeg može računati- srpski predsjednik Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodika se smatra glavnim krivcem za krizu u BiH, zbog čega je pod raznim zapadnim sankcijama.

Misija koju je počeo prošle godine, odcjepljenje, odnosno prijenos nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku zbog pritiska je morao odgoditi. No, cilj je i dalje vrlo jasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi moramo da znamo da je status Republike Srpske o njenoj samostalnosti u okviru Daytonskog sporazuma, to je nešto što moramo da izborimo", rekao je Dodik.

Pjevanje s harmonikašima u zgradi Predsjedništva BiH, prkošenje srpskom zastavom i naravno prijateljstvo s Draganom Čovićem, Dodik nikad nije krio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čović je dolazio na obilježavanje Dana Republike Srpske, a Dodik svojim helikopterom na Čovićev rođendan u Mostar.

"Hrvati će na vrijeme zaštitit svoju poziciju u BiH, sukladno ustavu i zakonima ove države", kazao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ne bi ponovilo ono što je sada. Željko Komšić na papiru je hrvatski član Predsjedništva, no izabran od Bošnjaka. I na to mjesto želi ponovno.

I prema Hrvatskoj se pokazao kao jedan od žešćih oponenata, primjerice kod gradnje Pelješkog mosta pa je čak i vodeći bošnjački list Dnevni Avaz sada poručio Komšiću da se zbog svega ispriča Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciju promjene izbornog zakona uključio se i hrvatski državni vrh. Plenković je potegnuo veze u europskim krugovima, a Milanović je ostao na prijetnjama, uz naravno međusobno optuživanje.

"Šta su nam sada donijeli ljudi s kojima Plenković razgovara već dvije godine? Srednji prst. Ništa. Napravili su budalu i od njega. Od mene nisu", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Schmidt se našao uvrijeđen jer ga je Milanović namjerno vrijeđao i to kad je postao svjestan da postoji mogućnost da on zaista nešto napravi za Hrvate u BiH. Kada je to to doznao brutalno ga je vrijeđao i rezultat toga je da on nije sada napravio iskorak", istaknuo je Plenković.

Ako do tog iskoraka i ne dođe, plan BiH Hrvata je teritorijalna reorganizacija, neki to vide kao treći entitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi onda značio kraj BIH kao takve", izjavio je Čović.

A time i zveckanje oružjem ima posebno značenje. Hoće li biti rata pitali to ovisi i o trojcu: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Dodik i Čović već su proglašeni rušiteljima Daytonske BiH i obojica se neće kandidirati za Predsjedništvo. No, Bakir Izetbegović to je učinio, a u kampanji i dalje nastavlja potpaljivati ratne vatrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo