obostrano zadovoljstvo / ANKETA Je li i u Hrvatskoj moguć četverodnevni radni tjedan? U ovoj zemlji su ga testirali, evo rezultata

Image
Foto: Thinkstock

Niz takvih testiranja sada se provodi diljem svijeta, uključujući Španjolsku i Novi Zeland

10.7.2021.
10:00
Thinkstock
VOYO logo

Test koji je proveden na Islandu, a riječ je o četverodnevnom radnom tjednu, prošao je iznimno uspješno i doveo do toga da su mnogi radnici prešli na kraće radno vrijeme, rekli su istraživači.

Radnici su tijekom testiranja koje je trajalo od 2015. i 2019. godine primali istu plaću za kraće radne sate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produktivnost je ostala ista ili je poboljšana na većini radnih mjesta, rekli su istraživači.

Niz takvih testiranja sada se provodi diljem svijeta, uključujući Španjolsku i Novi Zeland, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Islandu je u eksperimentalnom četverodnevnom radnom tjednu sudjelovalo više od 2500 radnika, što iznosi oko 1 posto radno sposobnog stanovništva Islanda. Sve se odvijalo pod pokroviteljstvom gradskog vijeća Reykjavika i nacionalne vlade.

Mnogi radnici su prešli s 40-satnog radnog tjedna na 35. ili 36-satni tjedan, rekli su istraživači iz britanskog Autonomy i Udruge za održivu demokraciju (Alda) na Islandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je 86 posto islandske radne snage ili prešlo na kraće radno vrijeme za istu plaću ili će tek steći pravo na to, rekli su istraživači.

Zaposlenici su izvijestili da su pod manjim stresom,da se osjećaju zdravije i da bolje usklađuju poslovni i privatni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova studija pokazuje da je najveći svjetski eksperiment sa skraćenim radnim tjednom u javnom sektoru po svim mjerama polučio izniman uspjeh", rekao je Will Stronge, direktor istraživanja u Autonomyju.

“To pokazuje da je javni sektor zreo za to da bude pionir skraćenog radnog tjedna, a ovo može biti lekcija iz koje nešto mogu naučiti i druge vlade”, rekao je Stronge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo nam pokazuje ne samo da je u modernom dobu moguće raditi manje nego i da su moguće i progresivne promjene”, rekao je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldi.

U Španjolskoj se također eksperimentira s četverodnevnim radnim tjednom za pojedine tvrtke, dijelom i zbog pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unilever, britansko-nizozemska tvrtka koja proizvodi robu široke potrošnje, na Novom Zelandu je omogućila radnicima da skrate radno vrijeme za 20 posto, a plaća im je ostala ista.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo