novi izbori 21. prosinca / Pobornici katalonske neovisnosti mogli bi izgubiti većinu na izborima

Image
Foto: AP

Anketu je za El Mundo izradila tvrtka za ispitivanje javnog mišljenja Sigma Dos od ponedjeljka do četvrtka prije nego je u petak katalonski parlament proglasio nezavisnost

29.10.2017.
12:16
AP
VOYO logo

Stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije mogle bi izgubiti parlamentarnu većinu na izborima za dva mjeseca, pokazuje anketa objavljena u nedjelju u španjolskim dnevnim novinama El Mundo koje se protive nezavisnosti.

Anketu je za El Mundo izradila tvrtka za ispitivanje javnog mišljenja Sigma Dos od ponedjeljka do četvrtka prije nego je u petak katalonski parlament proglasio nezavisnost. Istu večer kada je proglašena nezavisnost, španjolska vlada je raspustila katalonsku vladu te sazvala prijevremene izbore za 21. prosinca.

Tri stranke koje su izglasale nezavisnost i koje sada imaju 72 od 135 zastupnika, mogle bi imati između 61 i 65 mjesta, ako je vjerovati Sigmi Dos.  Za većinu u parlamentu potrebno je 68 zastupnika. 

Katalonska republikanska ljevica (ERC) bila bi najpopularnija stranka s 41 do 43 zastupnika dok bi Katalonska europska demokratska stranka (PdeCat) dobila između 13 i 15 zastupnika.

Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont je vođa PdeCata a potpredsjednik Oriol Junqueras iz ERC-a. Obojicu je u subotu smijenila španjolska vlada no oni ne namjeravaju napustiti urede. Zasad je nepoznato i hoće li se odazvati izborima za dva mjeseca. Te dvije stranke čine koaliciju "Zajedno za Da" koja je pobijedila na zadnjim parlamentarnim izborima 2015. godine.

Tada su natpolovičnu većinu u parlamentu dobili zahvaljujući desetoro zastupnika antikapitalističke stranke Kandidature narodnog jedinstva (CUP), koja je od početka zahtijevala proglašenje republike. CUP bi sada imao sedam zastupnika, pokazuje istraživanje Sigme Dos.

Među strankama koje brane cjelovitost Španjolske opet bi najbrojnija stranka bila stranka centra Građani s 26 do 28 zastupnika. Na drugom mjestu su katalonski socijalisti PSE, podružnica Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), najveće oporbene stranke u Španjolskoj, s 20 do 22 zastupnika.

Narodna stranka desnog centra, na vlasti u Španjolskoj i čiji je vođa premijer Mariano Rajoy, u Kataloniji bi imala između 10 i 12 zastupnika.

Katalonska podružnica lijevog Podemosa, Katalonija Da može se (CSQP), imala bi 13 zastupnika. Ta se stranka zalaže za dogovorni referendum o nezavisnosti između Madrida i Barcelone te je glasala protiv nezavisnosti i protiv vladinih izvanrednih mjera u Kataloniji.

Glasnogovornik španjolske vlade i ujedno njezin ministar kulture, obrazovanja i sporta Íñigo Méndez de Vigo u subotu je rekao da bi bilo dobro da Puigdemont izađe za dva mjeseca na izbore pa da "Katalonci presude o njegovoj politici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puigdemont je u subotu rekao da će nastaviti s uspostavom nezavisne republike Katalonije u skladu s rezultatom referenduma i proglašenja u katalonskom parlamentu u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo