nova otkrića / AP u posjedu izvještaja WHO-a o porijeklu koronavirusa. Navode četiri scenarija kako je krenula zaraza, a jedan vrlo jasno odbacuju

Image
Foto: AP images

AP je u ponedjeljak dobio skoro konačnu verziju od diplomata iz Geneve, ali nije još jasno može li se izvješće i dalje mijenjati prije objavljivanja.

29.3.2021.
10:50
AP images
VOYO logo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Kina zaključili su kako je SARS-CoV-2, virus koji prenosi COVID-19, na čovjeka najvjerojatnije prešao s neke životinje. Također su stava da je iznimno malo vjerojatno da se radi o virusu koji je pobjegao iz laboratorija, piše AP koji je u posjedu radne verzije izvještaja.

Studija, koja još nije službeno objavljena, navodi četiri moguća scenarija. Tako je zajednički tim Kine i WTO-a zaključio da je prijenos virusa preko druge životinje na čovjeka izgledan ili vrlo izgledan. Izravan prijenos sa šišmiša na ljude po istim je zaključcima "izgledan", a širenje preko prehrambenih proizvoda je "moguće, ali nije izgledno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi su uglavnom bili očekivani i mnoga su pitanja ostavila bez odgovora. Istraživači su predložili daljnja istraživanja u svim područjima, osim u hipotezi o curenju iz laboratorija.

Image
važno pitanje /

Porijeklo covida-19 još uvijek je zagonetka, deset znanstvenika istražuje obiteljsko stablo virusa

Image
važno pitanje /

Porijeklo covida-19 još uvijek je zagonetka, deset znanstvenika istražuje obiteljsko stablo virusa

Objavljivanje izvještaja više je puta odgađano te su se javljala pitanja je li kineska strana pokušavala izokrenuti zaključke kako bi spriječila krivnju za pandemiju koja je pala na Kinu. Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je krajem prošlog tjedna kako očekuje da će sve biti spremno za puštanje "u sljedećih nekoliko dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AP je u ponedjeljak dobio skoro konačnu verziju od diplomata iz Geneve, ali nije još jasno može li se izvješće i dalje mijenjati prije objavljivanja.

Genetsko istraživanje pronašlo je najbližeg “rođaka” SARS-CoV-2 virusa u šišmišima, no prema izvještaju, “evolucijska razlika između virusa u šišmišima i SARS-CoV-2 se procjenjuje na nekoliko desetljeća, što ukazuje na nedostajeću kariku”. Vrlo slični virusi pronađeni su i kod pangolina, kao i kod mačaka i vidra, što sugerira da bi mogli biti prijenosnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo