Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZA OLAKŠANJE ISTRAGA

Apple pokleknuo pod pritiskom FBI-a! Odustalo se od potpune enkripcije sigurnosnih kopija

Republikanski i demokratski senatori u prosincu su zaprijetili da će usvojiti zakone protiv potpune (end-to-end) enkripcije

Image
Foto: Shutterstock
Hina/ 21.1.2020. u 16:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Apple je odustao od planova da vlasnicima iPhonea omogući pohranu šifrirane sigurnosne kopije podataka na aplikaciju iCloud nakon što je američki Savezni istražni ured (FBI) prigovorio da bi time mogle biti otežane njegove istrage, reklo je šest izvora za Reuters.

Prije dvije godine Apple je rekao FBI-u da planira ponuditi korisnicima šifriranupohranupodataka na iCloudu, rekli su za Reuters jedan zaposlenik FBI-a i tri bivša te jedan trenutni i jedan bivši zaposlenik Applea. 

Prema tom planu, ponajprije dizajniranom da onemogući hakiranje, Apple više ne bi mogao otključati šifriranepodatke zbog čega ih ne bi mogao ni predati vlastima, čak ni kad bi to naredio sud. Predstavnici  FBI-a u privatnim su razgovorima s Appleom, ubrzo nakon objave plana, izrazili protivljenje tome.

Dugogodišnji spor FBI-a i tvrtke oko toga ima li primat sigurnost ili Appleova želja da korisnicima osigura privatnost aktualizirana je prošlog tjedna, kada je američki državni odvjetnik William Barr javno pozvao Apple da otključa dva iPhonea časnika saudijskih zračnihsnaga koji je u prosincu ubio trojicu američkih vojnika u pomorskoj bazi Pensacola na Floridi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Umiješao se i američki predsjednik Donald Trump optuživši Apple da odbija otključati mobitele "ubojica, dilera i drugih nasilnih kriminalnih elemenata".

Apple je ipak predao vlastima iCloud napadača u Pensacoli te je odbacio tvrdnju da "nije pružio važnu potporu" u istrazi. 

Upravo se čita

Bivši zaposlenik Applea nije u izjavi za Reuters naveo razloge odustajanja od prvotnog plana niti je potvrdio da je tvrtka to učinila pod pritiskom FBI-a.

Agenciji Reuters taj je bivši zaposlenik objasnio kako tvrtka ne želi riskirati da postane meta javnog napada dužnosnika i da ih se optužuje da štite kriminalce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Odlučili su da se više neće sukobljavati", rekao je izvor o sudskom sporu iz 2016. kada je FBI zatražio pristup iPhoneu kojim se koristio jedan od osumnjičenih za masovnu pucnjavu u San Bernardinu u Kaliforniji.

Apple se tada požalio sudu na naredbu FBI-a da dešifrira iPhone, no Vlada je u konačnici odustala od procesa jer je pronašla stručnjaka koji je uspio probiti šifru.

Republikanski i demokratski senatori u prosincu su zaprijetili da će usvojiti zakone protiv potpune (end-to-end) enkripcije.

Hina/ 21.1.2020. u 16:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba