NE ŽELI NAZAD U SAD / Assange na sudu rekao da ne pristaje na izručenje: 'Osvojio sam brojne nagrade i zaštitio mnoge ljude'

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

U SAD-u ga čeka suđenje zbog masovne objave povjerljivih informacija na internetu

2.5.2019.
16:07
AP Images
VOYO logo

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange rekao je u četvrtak na sudu u Londonu da je svojim radom "zaštitio mnoge ljude", odbivši pristati na izručenje Sjedinjenim Državama gdje ga očekuje suđenje zbog masovne objave povjerljivih informacija na internetu, što je jedan od najvećih takvih slučajeva u povijesti.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je zatražio njegovo izručenje nakon što je uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu 11. travnja. Optužen je za urotu u cilju provale u računala za što može dobiti do pet godina zatvora.

"Optužbe se odnose na jednu od najvećih objava povjerljivih informacija u povijesti Sjedinjenih Država", rekao je Ben Brandon, odvjetnik koji zastupa SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o 90.000 izvješća o ratu u Afganistanu, 400.000 koji se odnose na rat u Iraku, 800 na zatočenike u Guantanamu i 250.000 američkih diplomatskih nota. Početkom 2010. skinula ih je obavještajna analitičarka Chelsea Manning. Velika većina objavljena ih je na WikiLeaksu, rekao je.

U izjavi danoj putem video veze iz britanskog zatvora, Assange je sudu rekao da ne želi biti izručen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim pristati na izručenje. Ja sam novinar koji je osvojio mnoge, mnoge nagrade i zaštitio mnoge ljude", rekao je.

Slučaj je odgođen do 30. svibnja kada će se održati proceduralno saslušanje, a još jedno, sadržajnije saslušanje predviđeno je za 12. lipnja. Puno saslušanje pred izručenje očekuje se za nekoliko mjeseci, po sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assange je u srijedu na britanskom sudu osuđen na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta boravka na slobodi uz jamčevinu jer je u ekvadorskom veleposlanstvu proveo sedam godina. Utočište u veleposlanstvu potražio je u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi da je počinio silovanje, što on niječe.

Assange je na naslovnice širom svijeta dospio 2010. kada je WikiLeaks objavio povjerljiv američki vojni video o napadu helikoptera Apache 2007. u Bagdadu u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući dvoje izvjestitelja Reutersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za neke je on heroj jer smatraju da je razotkrio kako države zlorabe moć i promicao slobodu govora, a za druge opasan pobunjenik koji je ugrozio američku sigurnost.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo