I policija i vojska / Australija s manje zaraženih od Hrvatske uvodi lockdown: 'Tko ne sluša, bit će uhićen ili kažnjen. Jer ugrožava druge!'

Vlasti u Australiji protiv novih prosvjeda prijete policijom i vojskom. Cijela zemlja danas broji 216 novozaraženih

31.7.2021.
19:00
VOYO logo

Umjesto otvaranja koje se očekivalo ovih dana, uvedene su još strože mjere koje će trajati mjesec dana, ali najavljeni prosvjedi ipak su izostali. 

Cijela zemlja danas broji 216 novozaraženih, dovoljno za zabranu odlaska na posao, vožnju javnim prijevozom i obvezne maske i na otvorenom, objašnjava Amela ČIlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuću policajaca na ulicama Sidneya patrolira s jednom porukom neposlušnim građanima: Bit ćete uhićeni. 

Mick Fuller, policijski komesar Novog Južnog Walesa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko koga ne budemo mogli identificirati, bit će ili uhićen ili kažnjen. Ne radi se samo o nedozvoljenom prosvjedu, nego o ugrožavanju života drugih ljudi."

Tako australska policija pokušava spriječiti najavljene prosvjede protiv lockdowna, poput ovih prije nekoliko dana. Iako je taj grad već pet tjedana zatvoren, stižu su još strože mjere koje će trajati do kraja kolovoza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trgovinu se ne smije osim u radijusu do deset kilometara od kuće, svako kretanje koje nije rekreacija ili neophodna skrb, zabranjena je. Javni prijevoz u pojedinim gradovima potpuno je ukinut, a taxisti moraju platiti i do 100 tisuća dolara ako voze u poslovno središte Sydneja od devet do 15 sati.

Dr. Kerry Chant, glavna epidemiologinja u Novom Južnom Walesu objašnjava zašto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Previše je zaraženih u okrugu. Ne možemo dozvoliti ljudima da odlaze na posao. Treba nam vrlo vrlo čvrst lockdown."

I to sve jer danas ondje imaju 210 novih slučajeva. Cijeli kontinent 216. Šestero zaraženih je u Queenslandu, a sve ih je zarazio jedan srednoškolac. Ovo je reakcija  Stevena Milesa, zamjenika premijera Queenslanda:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo udariti jako i odmah! Od danas od 16 sati 11 lokalnih uprava koje trenutno imaju obvezno nošenje maski ulaze u karantenu. Ovo će biti najstroži 'lockdown' koji smo ikad imali."

Jedine gužve su u centrima za testiranje, a testira se masovno i stalno - i na punktovima za cijepljenje - a cijepljeno je svega 17 posto stanovništva. Plan je do kraja godine dostići 70 posto, no zainteresiranost je očito mala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13 milijuna Australaca, polovina ukupnog stanovništva je praktički u karanteni. Australija je tako uspjela zadržati pandemiju pod kontrolom s nešto više od 34.000 ukupno zaraženih i 924 smrtna slučaja.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo