Kad nije išlo drugačije... / Austrija: Broj prvocijepljenih narastao 10 do 15 posto od proglašenja lockdowna i najave obaveznog cijepljenja

Image
Foto: AP

Prije dva tjedna u Beču se cijepilo oko 1000 ljudi dnevno. Sada to iznosi 12.000, uglavnom onih koji idu po 'booster', puno je više i onih koji idu po prvu dozu

24.11.2021.
16:00
AP
VOYO logo

Otkako je vlada Austrije proglasila novi lockdown, uvjetovan gubitkom kontrole nad širenjem virusa i definitivnim popunjavanjem kapaciteta bolnica diljem ove zemlje, najveći centar za cijepljenje u Austriji, konkretno u Beču, bilježi ogroman rast broja cijepljenja građana protiv COVID-a 19.

Prije samo dva tjedna, prenosi Euronews, dnevno se cijepilo prosječno oko 1000 ljudi. Sad je to naraslo na čak 12.000 dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vijesti se navodi i to da je broj prvocijepljenih u međuvremenu narastao za između 10 i 15 posto. Većina cijepljenja u bečkom centru za cijepljenje ipak se odnosi na one koji su došli po drugu ili treću dozu.

Austrija je lockdown proglasila u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugo je vladao politički konsenzus oko toga da ne želimo obvezno cijepljenje u našoj zemlji, ali moramo pogledati stvarnosti u oči. Dugo, možda i predugo, smo mislili da ćemo uspjeti uvjeriti ljude da se cijepe dobrovoljno. Ne želimo peti val, ne želimo šesti, ni sedmi val", kazao je prije nekoliko dana austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

Image
Ide se u lockdown! /

Austrijski kancelar prelomio: 'Predugo smo vjerovali da će se svi cijepiti dobrovoljno. Ne želimo 5., 6., 7. val'

Image
Ide se u lockdown! /

Austrijski kancelar prelomio: 'Predugo smo vjerovali da će se svi cijepiti dobrovoljno. Ne želimo 5., 6., 7. val'

Riječ je o članici EU-a koju se nerijetko spominje kao jednu od onih s najslabijim udjelom cijepljenih u ukupnom stanovništvu. To je uoči lockdowna bilo oko 65 posto stanovništva cijepljenog objema dozama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kakvom epidemiološkom stanju je pak Hrvatska oslikava to što su tih dana, izvještavajući o protestu protiv epidemioloških mjera u Zagrebu, njemački, austrijski, švicarski i drugi mediji s njemačkog govornog područja redom navodili da je "riječ o zemlji u kojoj je samo 46,5 posto stanovnika potpuno cijepljeno".

Od 1. veljače Austrija je najavila i to da uvodi obavezno cijepljenje za sve, osim za one koji imaju medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da je cijepljenje protiv COVID-a 19 za njih kontraindicirano zbog osobnog zdravstvenog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je austrijska ministrica za ustav Karoline Edtstadler iz Austrijske narodne stranke (ÖVP) rekla da bi kazne za odbijanje cijepljenja na koje će građane pozivati, mogle iznositi oko 3600 eura.

U nedjelju je njemački list Bild am Sonntag objavio da u ovom trenutku čak 52 posto stanovnika Njemačke priželjkuje uvođenje obaveznog cijepljenja građana protiv COVID-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački list angažirao je agenciju za ispitivanje javnog mnijenja INSA kako bi provjerio kakvo je raspoloženje prema opciji obaveznog cijepljenja u naciji od više od 80 milijuna, od kojih se do sada potpuno, dvjema dozama, cijepilo 67,9 posto.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo