Lojbaško polje / Austrijske vlasti zasad dopustile samo jedan prosvjed protiv skupa u Bleiburgu, policija strahuje od nereda

Image
Foto: PIXSELL

Pretpostavlja se da policija strahuje od direktnog sukoba sa sudionicima komemorativnog skupa na Lojbaškom polju

15.5.2019.
15:59
PIXSELL
VOYO logo

Od dva prosvjeda koja su najavljena za subotu, a koji su upereni protiv okupljanja na Lojbaškom polju pored Bleiburga, za sada je dopušten samo jedan, javljaju u srijedu austrijski mediji. 

Prvi prosvjed, koji organizira Martin Diendofer iz organizacije „Neovisna ljevica“ (Unabhängige Linke), održava se u samom Bleiburgu i već je dobio dozvolu policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi prosvjed, kojeg organizira bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger, još nije dopušten jer predviđa mimohod na samom Lojbaškom polju (Loibacher Feld).

Pretpostavlja se da policija strahuje od direktnog sukoba sa sudionicima komemorativnog skupa na Lojbaškom polju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle subote je u Bleiburgu već održan prosvjed udruge Koruški partizani, koja se protivi okupljanju na Lojbaškom polju. Na prosvjedu se okupilo oko 200 sudionika. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desna, populistička stranka Savez za budućnost Austrije (BZÖ) od vlasti je tražila zabranu prosvjeda partizanskih veterana i ukidanje subvencioniranja udruge Koruški partizani optužujući ju da se zalaže za podjelu Koruške. 

Mediji ukazuju na to da je prošlih godina na komemorativnom skupu za žrtve Bleiburga uhićeno više osoba zbog isticanja zabranjenih simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma, a da je ove godine zakonska osnova promijenjena s obzirom na to da je od 1. ožujka zabrana proširena i na znakovlje ustaške tvorevine tzv. Nezavisne države Hrvatske (NDH). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijska novinska agencija APA komemorativni skup pored Bleiburga opisuje kao „okupljanje osoba koje žive u prošlosti i koje na krivi način interpretiraju ulogu NDH kao vazala Hitlerove Njemačke“.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo