Lojbaško polje

Austrijske vlasti zasad dopustile samo jedan prosvjed protiv skupa u Bleiburgu, policija strahuje od nereda

Pretpostavlja se da policija strahuje od direktnog sukoba sa sudionicima komemorativnog skupa na Lojbaškom polju

Image
Foto: PIXSELL
Hina/ 15.5.2019. u 15:59

Od dva prosvjeda koja su najavljena za subotu, a koji su upereni protiv okupljanja na Lojbaškom polju pored Bleiburga, za sada je dopušten samo jedan, javljaju u srijedu austrijski mediji. 

Prvi prosvjed, koji organizira Martin Diendofer iz organizacije „Neovisna ljevica“ (Unabhängige Linke), održava se u samom Bleiburgu i već je dobio dozvolu policije.

Drugi prosvjed, kojeg organizira bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger, još nije dopušten jer predviđa mimohod na samom Lojbaškom polju (Loibacher Feld).

Pretpostavlja se da policija strahuje od direktnog sukoba sa sudionicima komemorativnog skupa na Lojbaškom polju. 

Prošle subote je u Bleiburgu već održan prosvjed udruge Koruški partizani, koja se protivi okupljanju na Lojbaškom polju. Na prosvjedu se okupilo oko 200 sudionika. 

VEZANA VIJEST

Upravo se čita

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

Desna, populistička stranka Savez za budućnost Austrije (BZÖ) od vlasti je tražila zabranu prosvjeda partizanskih veterana i ukidanje subvencioniranja udruge Koruški partizani optužujući ju da se zalaže za podjelu Koruške. 

Mediji ukazuju na to da je prošlih godina na komemorativnom skupu za žrtve Bleiburga uhićeno više osoba zbog isticanja zabranjenih simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma, a da je ove godine zakonska osnova promijenjena s obzirom na to da je od 1. ožujka zabrana proširena i na znakovlje ustaške tvorevine tzv. Nezavisne države Hrvatske (NDH). 

Austrijska novinska agencija APA komemorativni skup pored Bleiburga opisuje kao „okupljanje osoba koje žive u prošlosti i koje na krivi način interpretiraju ulogu NDH kao vazala Hitlerove Njemačke“.

Hina/ 15.5.2019. u 15:59

Više s weba

Pročitajte još

Image
u londonu

U eksploziji plina poginulo dijete. Susjedi još prije dva tjedna prijavili smrad i vrtoglavicu

Više s weba