uzvratio Cavusoglu / Austrijski ministar Kurz poručio turskim dužnosnicima da pripaze na rječnik

Image
Foto: Gregor Fischer/DPA/PIXSELL

'Pozivamo Ankaru da prilagodi svoj izbor riječi, ali i svoj pravac djelovanja te da obavi domaću zadaću', poručio je austrijski ministar

5.8.2016.
12:39
Gregor Fischer/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz pozvao je u petak Ankaru da ublaži svoj rječnik nakon što je njegov kolega, turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu, nazvao Austriju "prijestolnicom radikalnog rasizma".

Turski ministar vanjskih poslova svoje je komentare uputio nakon što je austrijski kancelar Christian Kern najavio kako pokrenuti raspravu među europskim čelnicima o tome da se zaustave razgovori Europske unije i Turske zbog njezinih gospodarskih i političkih deficita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oštro odbacujem kritike na račun Austrije turskog ministra vanjskih poslova. Pozivamo Ankaru da prilagodi svoj izbor riječi, ali i svoj pravac djelovanja (kod kuće), jednako kao i da obavi svoju domaću zadaću", prenio je glasnogovornik riječi Sebastiana Kurza. 

Austrijski kancelar najavio je u srijedu da će među europskim šefovima vlada započeti razgovor o prekidu pregovora s Turskom o pristupu Europskoj Uniji zbog demokratskih i ekonomskih deficita. Kern je kazao da demokratski standardi u Turskoj nisu dovoljni da opravdaju ulazak u EU, ali i da je ekonomsko pitanje jednako važno s obzirom da je tursko gospodarstvo ispod europskog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski čelnici izrazili su u više navrata zabrinutost zbog udara turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na osumnjičene disidente nakon neuspjelog puča, ističući njegovu ideju o uvođenju smrtne kazne kao 'crvenu liniju' zabrane ulaska u Uniju.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je s tim u vezi u četvrtak kako bi bilo kontraproduktivno zamrznuti pristupne pregovore EU-a s Turskom, odbacivši ideju Austrije da se zaustave pregovori o članstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo