kriza u vladi / Austriju potresa afera Ibiza: Zastupnici glasuju u ponedjeljak o povjerenju kancelaru Kurzu

Image
Foto: AP Images

U subotu se raspala koalicija desnice i krajnje desnice nakon objavljivanja tajne videosnimke koja kompromitira Strachea

21.5.2019.
13:32
AP Images
VOYO logo

Predsjednik austrijskog parlamenta zakazao je za ponedjeljak 27. svibnja glasovanje o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu koji je oslabljen nakon odlaska partnera krajnje desnice (FPOe) nakon afere Ibiza.

Predsjednik parlamenta Wolfgang Sobotka koji je, kao i Kurz, član Austrijske pučke stranke (OeVP), predložio je u utorak da se prijedlog o glasovanju o povjerenju prouči nakon nedjeljnih europskih izbora "radi mirne rasprave utemeljene na činjenicama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto se u subotu raspala koalicija desnice i krajnje desnice nakon objavljivanja tajne videosnimke koja kompromitira nacionalističkog čelnika Heinza-Christiana Strachea, politička kriza u Austriji se širi i sada prijeti kancelaru Sebastianu Kurzu (32).

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog o glasovanju o nepovjerenju podnijela je manja oporbena stranka Jetz (zeleni), ali socijaldemokrati i stranka krajnje desnice FPOe nisu isključili mogućnost da joj pruže potporu, što bi im omogućilo da dobiju većinu kako bi srušili predsjednika vlade prije prijevremenih parlamentarnih izbora planiranih početkom rujna.

Parlamentarne izbore najavio je kancelar nakon objavljivanja dijelova tajne videosnimke na kojoj predsjednik FPO-a Strache na Ibizi, u Španjolskoj 2017. u razgovoru s tobožnjom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandal koji potresa austrijsku političku pozornicu nekoliko dana prije europskih izbora, završio se za nekoliko dana Stracheovom ostavkom na sve dužnosti, pa tako i na vicekancelarsku, a potom i odlaskom svih ministara FPO-a iz vlade.

No neki oporbeni čelnici ocjenjuju da i kancelar Kurz, predsjednik konzervativne stranke OeVP-a, treba dati svoj mandat na raspolaganje prije prijevremenih izbora u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da prijelazna vlada u cijelosti bude sastavljena od stručnjaka jer mislimo da samo takvo rješenje može osigurati povjerenje i stabilnost u ovom teškom trenutku", upozorili su u utorak socijaldemokrati u SPOe-u.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo