Antonov-12 / Avion pao u Grčku, poginulo svih osam članova posade. Uzletio je iz Srbije, prenosio je oružje prema Jordanu

Image
Foto: AP/Giannis Papanikos

Pilot je zatražio hitno slijetanje, ali udario je u tlo. Navodno je avion još u zraku bio u plamenu, a vatrogasci nisu mogli prići zbog eksplozija

17.7.2022.
8:02
AP/Giannis Papanikos
VOYO logo

Teretni zrakoplov na kojem je bilo osam osoba srušio se kasno u subotu u blizini grada Kavale u sjevernoj Grčkoj, objavili su vatrogasci i državna televizija. Nitko od posade nije preživio, potvrdile su službene vlasti danas ujutro.

Državna televizija ERT izvijestila je kako se radi o zrakoplovu Antonov An-12 u vlasništvu ukrajinske kompanije, koji je letio iz Srbije za Jordan. Pilot je zatražio hitno slijetanje zbog problema s motorom, ali je signal zrakoplova izgubljen. Videosnimka objavljena na ertnews.gr pokazuje kako se zrakoplov u plamenu brzo spuštao prije nego što je udario o tlo, a izgledalo je kao da se dogodila eksplozija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavile su se snimke koje navodno pokazuju kako je zrakoplov već bio u plamenu dok se spuštao nakon čega je uslijedila velika eksplozija nakon što je udario o tlo. "U 22:45 iznenadio me zvuk motora zrakoplova. Izašao sam van i vidio da motor gori", rekao je lokalni stanovnik Giorgos Archontopoulos za ERT, prenosi The Guardian.

Image
nesreća kraj grada Kavala /

Antonov-12 srušio se u Grčkoj, moguće da je prenosio oružje. Avion je poletio iz Srbije, išao je prema Jordanu

Image
nesreća kraj grada Kavala /

Antonov-12 srušio se u Grčkoj, moguće da je prenosio oružje. Avion je poletio iz Srbije, išao je prema Jordanu

Gradonačelnik Pangea Filipos Anastasiadis izjavio je da je avion najvjerojatnije prenosio streljivo. Također, lokalni dužnosnici su naveli da se iz aviona širio plamen oštra mirisa. Grčka državna televizija danas je izvjestila da je poginulo svih osam članova posade. Stanovnicima koji žive u blizini grčka civilna zaštita rekla je da zatvore prozore i da ne uključuju klima-uređaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anastasiadis je također rekao da na zrakoplovu nije bilo ni kemijskog ni nuklearnog materijala. Vojska je na putu prema mjestu nesreće, dodao je. Državni mediji izvijestili da je u zraku otrovna para od zapaljenja 12 tona tereta.

Zrakoplov je poletio iz Niša u Srbiji i bio je na putu za Aman u Jordanu kada je pilot prijavio probleme s motorom i zatražio hitno slijetanje u grčku zračnu luku Kavala, ali avion nije uspio doletjeti i srušio se 40-ak kilometara od zračne luke. Avion je za dlaku promašio kuće i uništio je električne stupove. U okolnim selima nestalo je struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slike s mobitela koje su snimili stanovnici pokazuju kako je zrakoplov gorio u zraku prije nego što se srušio. Eksplozije su se mogle čuti na mjestu događaja nekoliko sati nakon pada zrakoplova. Krhotine su razbacane u radijusu od nekoliko stotina metara, a područje je ograđeno. Veliki broj vatrogasaca, hitne pomoći i policije otišao je na to područje prije nego što su se povukli i naredili novinarima i promatračima da odmah odu. Vatrogasac je rekao ERT-u da čekaju specijalce i da su dvojica kolega prevezeni u bolnicu s poteškoćama u disanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo