Kroji se opstanak te zemlje? / Balkan, BiH: Zašto je Dodik bio kod Milanovića, izaslanik SAD-a kod Plenkovića, Čović kod Vučića...

Nakon druženja s Čovićem, Vučić čak najavljuje sastanak s Izetbegovićem, Dodik "misli da ga je Milanović razumio"...

27.10.2021.
19:15
VOYO logo

Milorad Dodik jučer kod hrvatskog predsjednika u Zagrebu, Dragan Čović istodobno kod srpskog u Beogradu. Sve uoči dolaska u Sarajevo posebnog američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH.

Dok Bakir Izetbegović otvoreno prijeti ratom, zahuktva se diplomatska i politička ofenziva. Leona Šiljeg za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti dan u Zagrebu Matthew Palmer i Milorad Dodik. Jedan u Banskim dvorima, drugi na Pantovčaku, gdje je sastanak trajao puna tri sata.

Na pitanje je li ga Zoran Milanović pokušao odgovoriti od njegovih namjera da se donese Zakon kojim bi se osporile ovlasti države i prenijele na razinu entiteta, Dodik odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što bi on to mene ubjeđivao? Ja sam ga informirao o tome, mislim da su oni to razumjeli, da je to naše ustavno pravo, da je u neregularnim uslovima došlo do prenosa nadležnosti i da to ne može da opstane."

Iz Ureda predsjednika pak kažu sastanak je u cilju stabilnosti i funkcioniranja BiH. Milanović se već sastajao s Draganom Čovićem, a prošli mjesec i s Bakirom Izetbegovićem. Na tom sastanku bio je i bivši predsjednik Stjepan Mesić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj sastanak je mogao biti prije godinu dana. Gospodin Izetbegović je došao, mislim da je prostor za suradnju Bošnjaka i Hrvata u BiH velik."

I dok je u Zagrebu jedan sastanak, u Beogradu drugi. Aleksandar Vučić na instagramu je objavio fotografiju s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH, koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti. Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan - dogovor tri naroda!"

Kaže da su razgovarali o svim važnim regionalnim pitanjima, a o sastanku se i Čović oglasio na twitteru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je riječ o BiH, naglasio sam da promjene Izbornog zakona/ograničene ustavne promjene ne mogu ugroziti temelje BiH - konstitutivni narodi i njihova prava moraju biti poštivani u potpunosti, dok se diskriminacija mora eliminirati."

Vučić je krajem prošlog tjedna u Beogradu primio i srpskog člana predsjedništva, a sada najavljuje sastanak i s Bakirom Izetbegovićem koji otvoreno prijeti ratom: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne želite sukob, morate biti spremni za njega. Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete. Ako hoćete mir, morate biti spremni na rat."

I dok se u BiH govori o ratu, u Sarajevo stiže M. Palmer, posebni izalsanik za reformu izbornog zakona:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinuti smo oko trenutačnog političkog ozračja u Bosni i Hercegovini. Sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Razgovarali smo s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uvjeta."

Amerika je ponovno odlučila uplesti svoje prste na Balkanu pa kreće nova runda razgovora. Na stolu je, između ostalog, prijedlog izbornog zakona koji će omogućiti Hrvatima da biraju člana Predsjedništva. Amerika se zalaže i za brisanje etničkih prefiksa članova Predsjedništva.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo