oštra reakcija / Ban Ki-moon ogorčen Mađarima: 'Ovakvo postupanje s izbjeglicama je neprihvatljivo'

Image
Foto: pool/Press Association/PIXSELL

"Ogorčen sam načinom kako se postupa s izbjeglicama i migrantima, to je neprihvatljivo", rekao je glavni tajnik UN-a na konferenciji za novinare

16.9.2015.
21:17
pool/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je u srijedu ocijenio "neprihvatljivim" postupanje mađarskih snaga reda s migrantima.

Image
policija uzvratila suzavcem /

Izbjeglice pokušale probiti ogradu: u sukobu ozlijeđeno 20 mađarskih policajaca i dvoje djece

Image
policija uzvratila suzavcem /

Izbjeglice pokušale probiti ogradu: u sukobu ozlijeđeno 20 mađarskih policajaca i dvoje djece

"Ogorčen sam načinom kako se postupa s izbjeglicama i migrantima, to je neprihvatljivo", rekao je glavni tajnik UN-a na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je odgovarao na pitanje o sukobima s migrantima mađarskih snaga reda koje su ih pokušale spriječiti da prijeđu granicu.

Više desetaka migranata je uspjelo u srijedu početkom večeri ući na mađarski teritorij iz Srbije. Mađarska vlada je obznanila da je 20 policajaca ozlijeđeno u tim sukobima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ban je podsjetio da je posljednjih dana kontaktirao s nekoliko europskih čelnika, među kojima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, pobornikom tvrde linije prema migrantima, kako bi naglasio "potrebu rješavanja tog problema uz poštivanje međunarodnih konvencija o izbjeglicama i humanitarnih zakona". Dodao je da mu je Orban rekao da će postupiti najbolje što može.

Glavni tajnik UN-a je ponovo rekao da se "s osobama koje bježe od rata i progona, mora postupati suosjećajno, te da im treba pružiti pomoć i zaklon, iako sve zemlje suočene s tom krizom imaju unutrašnjih problema". Naglasio je da je to poruka koju ponavlja čelnicima Europe i Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ban je ranije zahvalio zemljama koje graniče sa Sirijom (Jordan, Libanon, Turska) koje su primile stotine tisuća Sirijaca koji bježe od rata.

On je također pozdravio čelnike i državljane iz nekoliko drugih zemalja, među kojima su Njemačka, Švedska i Austrija koje su otvorile vrata i dokazale solidarnost. "Zahvalan sam na financijskoj darežljivosti brojnih zemalja, posebice Velike Britanije i Kuvajta", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ban je podsjetio da je za 30. rujna u New Yorku sazvao sastanak na visokoj razini o odgovoru na izbjegličku krizu kako bi bila djelotvoran, suosjećajan i utemeljen na ljudskim pravima.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo