zastarjeli zakon / Belgija je žarište međunarodne špijunaže, a rijetki snose odgovornost: 'Zakoni su nam doneseni prije Drugog svjetskog rata!'

Image
Foto: Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

Brisel ima najviše diplomatskih predstavništva na svijetu, čak 127.

30.9.2020.
17:00
Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Prema podacima zaklade Global Diplomacy Indeks of the Lowy Institute, Bruxselles ima najviše diplomatskih predstavništva na svijetu, čak 127. Zbog prisutnosti europskih institucija i sjedišta NATO-a, Belgija nema samo veliku važnost za diplomate, novinare i lobiste, nego je i jedno od žarišta međunarodne špijunaže, prenosi Politico.

Unatoč tome, vlasti Europske unije i Belgije kažu da im je teško kazniti one koji su uhvaćeni za špijunažu ili pokušaj špijunaže, a postroženje pravila bilo je neuspješno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih nekoliko mjeseci sigurnosni dužnosnici istraživali su dvojicu bivših europskih službenika koji su optuženi za prenošenje informacija Kini. Bivši britanski veleposlanik i službenik Europske komisije Fraser Cameron pod istragom je u Belgiji zbog sumnje da je prenosio osjetljive informacije u zamjenu za određenu naknadu.

Image
optužen za špijunažu /

Navodni hrvatski obavještajac će biti ispitan u ponedjeljak: prijeti mu do 15 godina zatvora

Image
optužen za špijunažu /

Navodni hrvatski obavještajac će biti ispitan u ponedjeljak: prijeti mu do 15 godina zatvora

Ranije ove godine, njemački tužitelji izjavili su da sumnjaju da je bivši europski službenik Gerhard Sabathil prenosio informacije Kini. Obojica poriču te tvrdnje, a ni za jedan slučaj nije sigurno hoće li biti podignute optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Belgiji, špijunaža nije klasificirana kao kazneno djelo, a belgijski zakon zločinom smatra jedino ako počinitelj prenese informacije neprijateljskoj ili stranoj sili. Taj problem istaknuo je 2018. godine u svom govoru državni tužitelj Johan Delmulle. "Špijunaža u Belgiji, posebice u Briselu stvaran je problem. Naš zakon je zastario, a neki dijelovi zakona doneseni su još prije Drugog svjetskog rata. Zakon se mora prilagoditi današnjem društvu i stvarnosti", rekao je Delmulle.

Pozornost javnosti

Zbog nedostatka strožeg  zakona za špijunažu, vlasti pokušavaju biti kreativni kako bi zaustavili osumnjičenike, a jedan od načina za to jest izložiti ih javnosti putem medija u nadi da više neće primati važne informacije. Slučaj Sabathila otkrili su njemački tužitelji u suradnji s belgijskim vlastima, međutim još uvijek nije priveden ni uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto vrijedi i za Camerona. "Na temelju opširne istrage u suradnji s britanskim kolegama, zaključili smo da je Fraser Cameron ozbiljna prijetnja europskim institucijama zbog špijunskih aktivnosti. To otkriće trebalo bi biti upozorenje svima koji se bave istim aktivnostima te da će se kad-tad pojaviti na radaru vlasti i neće moći nastaviti s istim radnjama bez posljedica", rekao je glasnogovornik belgijske službe za državnu sigurnost.

Drugi način da belgijski tužitelji spriječe špijunažu jest dizanje optužnica protiv osumnjičenih za druga kaznena djela. To se dogodilo s nekoliko slučajeva, uključujući i bivšeg belgijskog diplomata Oswalda Gantoisa koji je bio pod istragom da je tijekom svoje karijere prenosio osjetljive informacije Rusiji. Gantois je osuđen 2018. godine za nezakonite radnje s ciljem počinjenja prijevare,a i sam je priznao da se ponašao 'malo previše poput Jamesa Bonda'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put prema novom zakonu je nesiguran i dug

Belgijski ministar pravosuđa Koen Geens pokušava predložiti parlamentu donošenje novog zakona o špijunaži koji će uključivati odnose s međunarodnim organizacijama poput EU-a i NATO-a te ekonomsku i znanstvenu špijunažu što se odnosi na bilo koju informaciju koja se može iskoristiti kako bi se pokrenuo gospodarski rat.

Međutim, Frank Verbruggen, profesor prava sa sveučilišta u Leuvenu, smatra da novi zakon donosi sa sobom i određene rizike. "Postojala je jasna potreba sigurnosnih dužnosnika za prilagodbom zakona zbog prijašnjih slučajeva što je razumljivo, ali tanka je granica između adekvatnog pristupa rješavanja slučaja i povrede temeljnih prava poput slobode govora, slobode udruživanja i slobode tiska", rekao je Verbruggen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički put prema donošenju novog zakona još uvijek je nesiguran i dug te nema mnogo napretka od 2018. godine. Novi zakon dio je šire reforme pravosuđa koju predlaže Geens i nije jasno što će se dogoditi u budućnosti uzevši u obzir da je Geens u petak objavio da ne nastoji ostati na vlasti.

Belgijski službenici smatraju da i europske institucije imaju veliku ulogu u rješavanju problema špijunaže te da su zemlje članice odgovorne za aktivnosti svojih građana za koje izdaju sigurnosna odobrenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo