nove protuterorističke mjere? / Belgija želi uspostaviti 'europski CIA': 'Na razini Europe ne postoji usklađena razmjena podataka

Image
Foto: AP Images

Istraga o krvavim džihadističkim napadima na Pariz 13. studenoga, u kojima je živote izgubilo 130 osoba, na vidjelo je izvukla nedostatke između obavještajnih službi

30.11.2015.
11:55
AP Images
VOYO logo

Belgija želi uspostavu "europske obavještajne agencije", prije svega u svrhu jačanja protuterorističke suradnje, izjavio je u ponedjeljak belgijski premijer Charles Michel.

"Danas imamo poteškoća, jer se informacije na europskom planu razmjenjuju bilateralno... danas nema usklađene razmjene podataka na razini Europe", rekao je Michel za francusku radio postaju RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da obavještajne službe funkcioniraju besprijekorno u razmjeni informacija, u svijetu se više nikad ne bi dogodio nijedan atentat, ali nema ujednačenosti u razmjeni informacija", dodao je.

"Moramo čim prije uspostaviti europsku obavještajnu agenciju, europsku CIA-u" koja će prikupljati podatke o pojedincima "kod kojih se sumnja u radikalne namjere" i "razotkriti one koji imaju neprijateljske namjere", ustvrdio je Michel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga o krvavim džihadističkim napadima na Pariz 13. studenoga, u kojima je živote izgubilo 130 osoba, na vidjelo je izvukla nedostatke između obavještajnih službi.

Europski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopulos još je u petak predložio stvaranje europske obavještajne agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No da bi se ta zamisao doista provela u djelo bilo bi nužno promijeniti neke sporazume unutar Europske unije, a nekoliko zemalja članica, poput Njemačke, ne skriva svoje neslaganje s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo