PODNESENA TUŽBA / Benjamin Netanyahu službeno optužen za korupciju u trenutku sastanka s Donaldom Trumpom

Image
Foto: AP

Sve se to događa u vrijeme dok Izrael nakon dvaju parlamentarnih izbora nije uspio sastaviti vladu

28.1.2020.
14:22
AP
VOYO logo

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i službeno je optužen za korupciju nakon što je ranije taj dan povukao svoj zahtjev za zastupničkim imunitetom.

Netanyahu je u trenutku kad je izraelski glavni tužitelj podnio tužbu sudu u Jeruzalemu bio u Washingtonu gdje se sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom uoči objave dugoočekivanog mirovnog plana za Bliski istok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušaj dobivanja imuniteta je od početka bio osuđen na propast jer Netanyahu nema dovoljnu podršku zastupnika u parlamentu. 

Zastupnički imunitet zatražio je 2. siječnja, što je automatski onemogućavalo pokretanje bilo kakvog sudskog procesa, no još se ne zna kad će početi suđenje koje bi moglo trajati mjesecima ili godinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, izraelskog premijera čeka i borba za politički opstanak na izborima 2. ožujka, trećima u Izraelu u manje od godinu dana, nakon onih neodlučnih u travnju i rujnu. 

U utorak je na Facebooku objavio kako bi proces dobivanja imuniteta u parlamentu bio "cirkus" i kako ne želi sudjelovati u toj "prljavoj igri". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netanyahu je u studenom optužen za korupciju, a time je postao i prvi premijer Izraela u povijesti koji protiv sebe ima optužnicu.

Izraelski čelnik govori o pokušaju puča i kritizira izraelsko pravosuđe, tvrdeći da policija stvara pritisak na svjedoke te da je žrtva lova na vještice koji protiv njega provode mediji i ljevica. Optužen je u tri slučaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno sa suprugom Sarom predmet je pravosuđa zbog nezakonitog primanja darova od holivudskog producenta Amona Milchana i australskog milijardera Jamesa Packera

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Optužuje ga se i da je s najprodavanijim izraelskim novinama Yedioth Ahronoth dogovarao donošenje zakona koji će pomoći tom mediju na štetu drugih, u zamjenu za bolje praćenje njegove politike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećem slučaju optužen je da je pružao regulatorne usluge vodećoj izraelskoj telekomunikacijskoj tvrtki Bezeq Telecom kako bi pozitivno pisali o njemu na internetskom portalu u vlasništvu kompanije. 

Sve se to događa u vrijeme dok Izrael nakon dvaju parlamentarnih izbora nije uspio formirati vladu pa ga oko godinu dana vodi prijelazna vlada. Idući izbori su 2. ožujka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netanyahuova desna stranka Likud na izborima u rujnu osvojila je 32 mjesta, dok je centristički savez Plavih i bijelih generala Bennyja Gantza dobio mjesto više. U parlamentu sjedi ukupno 120 zastupnika, a nijedna strana nije uspjela formirati vladajuću koaliciju. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo