promjene u susjedstvu / Porečka, Hvarska i Splitska odlaze u povijest: Beogradske vlasti mijenjaju 'hrvatska' imena ulica

Image
Foto: Shutterstock

Od 2000. godine do danas u Beogradu je preminenovano više od 9000 ulica, neke i više puta

26.7.2020.
21:20
Shutterstock
VOYO logo

Beogradske vlasti najavile su preimenovanje niza ulica nazvanih po zemljopisnim lokacijama iz bivše Jugoslavije, uključujući i one nazvane po hrvatskim gradovima - koji, prenose lokalni mediji, nemaju npr. Beogradsku ulicu.  

"Nije normalno da Beograd ima Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu", rekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, od glavnih gradova republika bivše Jugoslavije samo Podgorica i Skoplje imaju Beogradsku ulicu.

Image
stanje u susjedstvu /

U Srbiji rekordnih 476 novozaraženih koronavirusom, a u BiH su prijavljena 263 nova slučaja

Image
stanje u susjedstvu /

U Srbiji rekordnih 476 novozaraženih koronavirusom, a u BiH su prijavljena 263 nova slučaja

Jedan od utjecajnijih članova vladajuće Srpske napredne stranke, Vesić je za Večernje novosti objasnio kako su imena ulica za njega "pitanje reciprociteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recimo, Beč ima Beogradski trg, a mi nemamo Bečku ulicu. Bruxelles ima Beogradsku ulicu, ali mi nemamo Briselsku", objasnio je moćni zamjenik prvoga čovjeka Beograda kojeg zovu "gradonačelnik u sjeni".

U Općini Zemun stanari Zagorske ulice uskoro će živjeti u Ulici Blagoja Jovovića,  atentatora na Antu Pavelića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova imena trebale bi dobiti ove stare beogradske ulice: Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska i Šibenska u gradskim općinama Palilula, Voždovac i Zvezdara.

Mijenjat će se i nazivi Ljubljanske, Bledske, Bosanske, Mariborske, Celjske, Lopudske, Murske i Zeničke ulice na Paliluli, pišu Večernje novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije je Zadarska ulica preimenovana u ulicu književnika i nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića, a Zagrebačka u Ulicu Koče Popovića, revolucionara čija je rodna kuća u toj nekadašnjoj Zagrebačkoj ulici.

Gradske vlasti razmišljaju i o promjeni imena Sarajevske i Mostarske ulice u Općini Savski vijenac, gdje se, među ostalima, nalazi i Višegradska ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2000. godine do danas u Beogradu je preminenovano više od 9000 ulica, neke i više puta. No, brojni građani te ulice pamte i zovu po njihovim starim imenima.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo