Na pet godina / Stanarine u Berlinu ne smiju se više povećavati! Berlinske vlasti stavile moratorij na rast cijena

Image
Foto: shutterstock

U popularnim četvrtima poput Kreuzberga mjesečna stanarina za stan od 100 četvornih metara bez režija iznosi oko 1300 eura

18.6.2019.
17:53
shutterstock
VOYO logo

Berlinske vlasti odlučile su u četvrtak da se stanarine ne smiju povećavati idućih pet godina, kako bi kontrolirale vrtoglavi rast cijena na tržištu nekretnina u njemačkoj metropoli.

Posljednjih godina zabilježen je rast cijena stanova i najamnina u svim njemačkim gradovima, a najočitiji je u Berlinu u koji se godišnje doseli oko 50.000 novih stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popularnim četvrtima poput Kreuzberga mjesečna stanarina za stan od 100 četvornih metara bez režija iznosi oko 1300 eura.

Zamrzavanje stanarina

Berlin, kojim vlada koalicija socijaldemokrata, Zelenih i Ljevice, prva je savezna pokrajina i grad koji uvodi ograničenje stanarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postignut je dogovor da se stanarine zamrznu na rok od pet godina", rekla je berlinska senatorica za gradnju Katrin Lompscher (Ljevica).

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničenje će se primjenjivati retroaktivno od 18. lipnja, mjera kojoj je očito cilj spriječiti da iznajmljivači podignu cijene prije nego što odluka postane zakon, vjerojatno početkom iduće godine. 

Novo pravilo se odnosi na oko 1,6 milijuna stanova na slobodnom tržištu, isključujući novogradnje i stanove koje subvencionira grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi stanari neće plaćati veću stanarinu od prethodnih, a prekršiteljima prijete novčane kazne i do pola milijuna eura.

Otkad je postalo jasno da će se senat dogovoriti oko zamrzavanja stanarina, udruge za zaštitu stanara zabilježile su povećan broj pritužbi stanara čiji su stanodavci htjeli povećati stanarine prije nego moratorij stupi na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici stanodavaca su najavili pravne korake protiv odluke berlinskih vlasti. Kompanija "Deutsche Wohnen“ koja samo u Berlinu posjeduje više od 110.000 stanova smatra da novo pravilo neće poboljšati stanje na tržištu nekretnina u Berlinu.

"Zamrzavanje stanarina će dovesti do pada u stanogradnji i investicija u obnovu", rekao je direktor tvrtke Michael Zahn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo