STRAH OD NOVIH SUKOBA / Berlin, Pariz i London pozivaju Iran da ne krši nuklearni sporazum

Image
Foto: Shutterstock

Troje europskih čelnika su u svom zajedničkom priopćenju spomenuli i veću napetost

6.1.2020.
7:06
Shutterstock
VOYO logo

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u nedjelju pozvale Iran da odustane od mjera suprotnih nuklearnom sporazumu iz 2005., nakon što je službeni Teheran objavio da neće poštivati nikakva ograničenja u procesu obogaćivanja urana.

"Pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom", zajednički su priopćili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Jonhson nakon telefonskog razgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum je zaključen u Beču 2005. poslije 12 godina krize i intenzivnih pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija), te Njemačke.

Iran se u tom sporazumu obvezao na smanjenje svojih nuklearnih kapaciteta u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, 2018. američki predsjednik Donald Trump je odlučio da se SAD jednostrano povuku iz sporazuma te na ponovno uvođenje sankcija. Od tada je Iran postupno kršio obveze iz sporazuma. 

Troje europskih čelnika su u svom zajedničkom priopćenju spomenuli i veću napetost nakon američkog zračnog udara u kojem je u petak poginuo iranski general Qassem Soleimani i važan pro-irački orijentirani dužnosnik Abou Mehdi al-Mouhandis. Stoga MerkeL, Macron i Johnson pozivaju Iran, koji je nakon ubojstva Soleimania obećao žestoki odgovor, da se suzdrži od "novih nasilnih akcija ili od pružanja potpore takvim akcijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je ključno djelovati prema smirivanju situacije. Pozivamo sve čimbenike da pokažu maksimalnu suzdržanost i odgovornost", istaknuli su Merkel,  Macron i Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo