ODUZET SMISAO / Bez prvosvibanjske prosvjedne šetnje u Crnoj Gori: Policija zabranila okupljanje

Image
Foto: Twitter/Washington News Line

Crnogorska policija priopćila je da nije zabranila šetnju, već samo prolazak i zadržavanje pored zgrade crnogorske Vlade

1.5.2019.
10:46
Twitter/Washington News Line
VOYO logo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore, vodeća crnogorska sindikalna udruga, odustala je od organizacije prvosvibanjske šetnje u srijedu pošto je Uprava policije zabranila okupljanje i govore ispred zgrade crnogorske Vlade.

"Na taj način oduzet je smisao Prvosvibanjskoj prosvjednoj šetnji koja, osim čuvanja tradicije i slanja poruka o nužnosti radničke borbe i solidarnosti, podrazumijeva i poruku koju šaljemo vladi Crne Gore o aktualnom trenutku u našoj zemlji i očekivanju zaposlenih i građana“, priopćeno je iz Unije slobodnih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorska policija priopćila je da nije zabranila šetnju, već samo prolazak i zadržavanje pored zgrade crnogorske Vlade, pozivajući se na za Zakon o javnim okupljanjima u kojim je predviđeno da se „okupljanje mora održati 10 metara od štićenog objekta“.

Druga po brojnosti sindikalna udruga u Crnoj Gori, Savez samostalnih sindikata, već niz godina ne orgnizira prosvjedne šetnje 1. svibnja, već se javnosti obraća proglasom u kojem upozorava „na težak položaj radnika u Crnoj Gori“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plaća u Crnoj Gori iznosi 510 eura ili 3780 kuna.

Ipak, manje od prosječne plaće prima, prema službenim podacima, više od tri četvrtine zaposlenih Crnogoraca. Plaću manju od 250 eura ili 1854 kune prima 77.000 radnika od ukupno 195.000 građana Crne Gore koji imaju posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zavodu za zapošljavanje posao čeka 38.000 Crnogoraca.

Crnogorski premijer Duško Marković u poruci u povodu Međunarodnog praznika rada naveo je da danas u odnosu na početak mandata njegove vlade u Crnoj Gori ima 15 tisuća više zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Cijeli set mjera za unapređenje položaja radnika – poput izmjene radnog vremena u javnoj upravi, uvođenja slobodne nedjelje u sektoru trgovine i povećanja minimalne zarade za 15 posto sa smanjenjem poreznog opterećenja rada, pozitivno će utjecati na kvalitetu života gotovo stotine tisuća zaposlenih i njihovih obitelji“, priopćio je Marković.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo