Pobjedu bi moglo odlučiti par tisuća glasova / Biden 253, Trump 213, pobjedu nosi 270. Oči cijelog svijeta uprte u pet američkih saveznih država koje još zbrajaju. Je li moguć obrat?

Image
Foto: Shutterstock, AP Images

Dok se čeka, mnogi Amerikanci prosvjeduju: jedni žele da se prestanu brojati glasovi, drugi da se nastave

5.11.2020.
22:50
Shutterstock, AP Images
VOYO logo

Nema pobjednika. Nema konfeta, šampanjca, pobjedničkog govora, nema još ničega. Iako se jučer u vrijeme Direkta činilo da ćemo do večeras već raditi priču o novom američkom predsjedniku Bidenu - Joe to nije, još uvijek je rezultat preblizu, još uvijek se prebrojavaju listići. Televizijski voditelji s podočnjacima - nakon 48 sati ponavljanja brojki - svojim gledateljima objašnjavaju kako će u državi od 330 milijuna stanovnika, možda neki gradić veličine Samobora odlučiti pobjednika.

Biden zasad ima sigurnih 253 elektorskih glasova, plave države su one koje je osvojio. Obalne elite su ga zaokružile. Istočna obala, zapadna obala i sjeverozapad amerike se plavi. Trump ima srce amerike, njegove su crvene države. Središnji, najčešće siromašniji i manje obrazovani dio SAD-a donio mu je zasad 213 elektorskih glasova. Magični broj je 270, toliko je potrebno za pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bidenov put do pobjede čini se jednostavan, ako pobjedi u Nevadi i dobije 6 elektorskih glasova te države, penje se na 259 - tu trenutno vodi iznimno malom razlikom od 49,4 naprama 48,5, onda bi za pobjedu Bidenu trebala još samo Arizona koja nosi 11 elektroskih glasova - tu Biden trenutno ima 50,5 posto glasova, Trump 48,1 posto. Dakle sve je moguće. Jer - zapamtite - pobjednik u svakoj državi osvaja sve elektorske glasove.

Image
IZBORI U SAD-U /

Noć ludila u kojoj smo vidjeli kako Trump loše gubi! Direkt donosi najzanimljivije detalje...

Image
IZBORI U SAD-U /

Noć ludila u kojoj smo vidjeli kako Trump loše gubi! Direkt donosi najzanimljivije detalje...

Trump za pobjedu mora osvojiti Pensilvaniju koja nosi 20 elektroskih glasova, tu trenutno vodi s 2 posto prednosti, 50,2 posto posto naprama 48,5 posto, time se Trump penje na 233, bitna je stvar da su iz te države najavili da će za par sati imati sve glasove zbrojene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Trump osvoji i Sjevernu Karolinu gdje vodi 50,0 posto protiv Bidenovih 48,6 posto dobit će još 15 elektora. Vodi Trump trenutno i u Georgiji 49,5 naprama 49,2 posto i s tih još 16 elektora imao bi 264 - što nije dovoljno znači trebao bi preokrenuti vodstvo Bidena u Nevadi i tek tako bi mogao doći do 270 i dobiti izbore.
Trump tvita cijeli dan o prevari, Biden poziva na strpljenje.

"Strpljenja ljudi. Glasovi se još prebrojavaju i osjećamo se dobro oko našeg položaja", napisao je Biden, dok Trump, u svom stilu, ima drugačiji pristup:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve države koje su proglašene za Bidena će biti od nas pravno osporene zbog Izborne Prevare. Puno je dokaza - samo pogledajte Medije. MI ĆEMO POBIJEDITI! Amerika Prva!".

To je naslovnica svih današnjih svjetskih novina: Amerika čeka, u mraku, Amerika drži dah, Make America Wait again. Iščekuje se rasplet neizvjesne bitke, svi jedva čekaju saznati tko će iduće četiri godine vladati Amerikom pa i svijetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I svi se nadaju da se neće ponoviti slučaj od prije 20 godina - kada se proglašenje pobjednika čekalo pet tjedana. Tada je Georgu Bushu mlađem pobjedu donijela većina od samo 537 glasova na Floridi.

Dok se čeka, mnogi Amerikanci prosvjeduju, jedni žele da se prestanu brojati glasovi, drugi da se nastave. Pobjednika predviđaju astrolozi, a od svih TV kuća na svijetu, koje grozničavo prate izbore - najluđe to rade Japanci, s grafikama kao u kompjuterskoj igrici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebrojavanje svojih glasova pričekat ćemo još barem jedan dan, a onda tek kreće Trumpova pravna bitka. Jer dok on poručuje da su ga pokrali, kritičari odgovaraju - mora naučiti prihvatiti poraz. 

Više pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo