Zapad vs. Istok / Biden i Putin telefonom cijeli sat, dok CIA računa da Rusija napada vjerojatno u srijedu. Oba otkrila što su govorila

Image
Foto: AP IMAGES

U posljednjem pokušaju da se izbjegne sukob, dvojica čelnika razgovarala su telefonom

12.2.2022.
21:54
AP IMAGES
VOYO logo

Američki predsjednik Joe Biden u subotu je, tijekom jednosatnog telefonskog razgovora ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu rekao će ruski napad na Ukrajinu izazvati odlučan i brz odgovor Zapada i istodobno izazvati patnju mnogih i naštetiti položaju Rusije u svijetu.

U posljednjem pokušaju da se izbjegne sukob, dvojica čelnika razgovarala su telefonom dan nakon što su Washington i njegovi saveznici upozorili da bi ruske snage razmještene na ukrajinskoj granici mogle "svaki trenutak" napasti Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da je Bidenov i Putinov razgovor bio profesionalan i sadržajan, ali da nije bilo nekih značajnijih promjena u stajalištima. 

Image
eskalacija sukoba /

'Ukrajina kao država koju smo znali više ne postoji', kaže Bilandžić i otkriva šanse svake strane u ratu, ako bi izbio

Image
eskalacija sukoba /

'Ukrajina kao država koju smo znali više ne postoji', kaže Bilandžić i otkriva šanse svake strane u ratu, ako bi izbio

Razmještanje ruskih vojnih snaga na granici Ukrajinom i brojne vojne aktivnosti potaknule su bojazan da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu, no Moskva negira takve planove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biden je Putinu kazao da su Sjedinjene Države spremne za diplomatsko rješenje, kao i za ostale scenarije", priopćila je Bijela kuća.

Visoki dužnosnik administracije je kazao i da su dvojica čelnika izravno razgovarala o svim pitanjima koja su Sjedinjene Države javno pokrenule. Rekao je i da je nejasno je li Putin spreman nastaviti diplomatskim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DPA prenosi izjavu vanjskopolitičkog savjetnika Putina Jurija Ušakova za agenciju TASS, prema kojem je ruski predsjednik u razgovoru s Bidenom istaknuo da "zapadne zemlje ne pritišću dovoljno Kijev da ispuni svoje obaveze".

Ipak, kazao je, razgovor Bidena i Putina bio je "uravnotežen sadržajan". Ušakov je ponovio tezu Putina o "histeričnim upozorenjima Zapada" da Rusija riskira napad na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je dalje da je Biden iznio "niz prijedloga" prema kojima bi se, s američkog stajališta, u obzir uzele zabrinutosti Rusije o stanju u Europi. A Putin mu je, rekao je i to, "obećao" da će izneseno razmotriti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo