kritikama nema kraja / Biden i Trump nastavljaju s međusobnim optužbama: 'Za razliku od Trumpa, mi se nećemo predati ovom virusu'

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Trump je lažno optužio liječnike da su profitirali od umrlih od covida-19, a Biden istaknuo da se Trump predao pandemiji.

31.10.2020.
9:20
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump i demokratski kandidat Joe Biden u petak su tražili potporu država srednjeg zapada gdje se vratila pandemija koronavirusa, dok je Trump lažno optužio liječnike da su profitirali od umrlih od covida-19, a Biden istaknuo da se Trump predao pandemiji. 

Trump je kritizirao demokratske guvernere koji su uveli mjere kojima su sprječavali širenje virusa, te je rekao da će Biden zabraniti Amerikancima da se okupljaju za praznike ili za bilo koje druge posebne prilike, ako bude izabran. Mnogi koji su došli na njegove skupove nisu nosili maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKO PITANJE /

Trump i Europa, četiri godine bez ljubavi: Mogu li gotovo zamrli transatlantski odnosi biti spašeni?

 "Morate otvoriti svoju državu i morate to učiniti brzo", Trump je rekao na skupu u Green Bayu u Wisconsinu, samo četiri dana prije izbora.

Kasnije je na skupu u Rochesteru pozdravio stotine pristaša koji nisu mogli ući na skup koji je bio ograničen na 250 sudionika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump: ''Liječnici dobiju više novca ako netko umre od Covida''

Trump je kasnije iskalio bijes na američkom zdravstvenom sustavu, lažno optuživši liječnike da su nekako napuhali broj smrtnih slučajeva.

"Naši liječnici dobiju više novca ako netko umre od covida", rekao je u Waterford Townshipu u Michiganu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden je optužio Trumpa da je "odustao" u borbi s virusom te je dodao da ne smije napadati medicinsko osoblje koje liječi zaražene.

"Za razliku od Donalda Trumpa, mi se nećemo predati ovom virusu"; rekao je na skupu u St. Paulu u Minnesoti. Pristaše, sjedeći distancirano u svojim automobilima, trubili su u znak potpore. Pandemija koronavirusa, koja je u SAD-u usmrtila blizu 230 tisuća ljudi i zbog koje su milijuni izgubili poslove, bila je dominantna tema posljednjih dana kampanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 86 milijuna Amerikanaca već glasalo

Trump, koji se nedavno oporavio od covida-19, umanjivao je zdravstvenu krizu mjesecima, govoreći pristašama posljednjih tjedana da zemlja "nastavlja dalje", i u slučaju povećanja broja zaraženih. Biden je upozorio na "mračnu zimu" koja dolazi te je obećao dodatni napor u sprječavanju širenja virusa. 

Biden vodi ispred Trumpa s 52 prema 42 posto u nacionalnim anketama koje su proveli Reuters/IPSOS, djelomično zbog Trumpova nošenja s pandemijom. Ankete pokazuju da će doći do tješnjeg nadmetanja u ključnim državama koje će odlučiti rezultat izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus na sjeverne države srednjeg zapada podvukao je važnost rasne problematike u tim zemljama. Michigan i Wisconsin bile su dvije od tri povijesno demokratske države, uz Pennsylvaniju, koje su tijesno glasovale za republikanskog kandidata 2016. godine.
Minnesota, koja nije glasovala za republikanskog kandidata od 1972. godine, jedna je od nekoliko demokratskih država koje Trump pokušava osvojiti ove godine. Biden je rekao da njegov posjet nije znak zabrinutosti, gdje ima stabilno vodstvo, dok će Trump doći u posjet kasnije tijekom dana.

Pandemija i visoka razina entuzijazma potaknule su Amerikance da glasuju ranije u nikad viđenim brojevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 86 milijuna glasova već je zaprimljeno poštom ili osobno, što je oko 63 posto ukupnog broja glasova na izborima 2016. godine, prema podacima američkog izbornog projekta pri Sveučilištu Florida.

Trump je više puta bez dokaza ponovio da je glasovanje poštom podložno prijevari, te je nedavno govorio da bi se trebali brojati samo listići koji će biti dostupni u noći izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rano glasovanje pokazalo je da je puno više demokrata glasovalo poštom, dok se očekuje da će se republikanci u većem broju odazvati u utorak. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo