Tema je puno / Biden s europskim čelnicima u Bruxellesu o zbližavanju s Unijom: Je li kraj najdugovječnijem trgovinskom ratu Europe i Amerike?

Tema je puno: od tarifa i carina koje je na aluminij i čelik nametnuo bivši predsjednik Trump, do neravnomjerne raspodjele cjepiva

15.6.2021.
18:30
VOYO logo

Prvi put u četiri godine jedan se američki predsjednik sastao s europskim liderima. A tema je puno: od tarifa i carina koje je na aluminij i čelik nametnuo bivši predsjednik Trump, do neravnomjerne raspodjele cjepiva. 

Tu je i najdulji trgovinski spor oko potpora proizvođačima zrakoplova – američkom Boeingu i europskom Airbusu. Iako nisu našli rješenje, dogovorili su svojevrsni prekid vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam li vam više dosadio?

Pitao je to američki predsjednik europske lidere s kojima se druži već nekoliko dana, no Ursula von Der Leyen i Charles Michel brzo su se uvjerili da je s Bidenom puno lakše pregovarati, nego s Trumpom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Predsjedniče, dragi Joe...

Najvažnije trgovinsko pitanje, spor oko potpora Airbusu i Boeingu koji traje 17 godina - nije riješen, ali je dobiveno pet godina za dogovor. U međuvremenu će se suspendirati kaznene naplate carina koje je uveo Donald Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum koji smo postigli doista otvara novo poglavlje u našem odnosu jer od parnice prelazimo na suradnju kad je riječ o zrakoplovima i to nakon gotovo 20 godina sporova. To je najdulji trgovinski spor u povijesti Svjetske trgovinske organizacije", kazala je Ursula von der Leyen.

Na dnevnom redu su bile i klimatske promjene te pandemija - no ne i ukidanje patenata na cjepivo za COVID, na čemu insistira američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio otkriti strategiju

"Želimo poslati COVID-19 u povijest, a za to postoji samo jedan način - međunarodna suradnja. Želimo cijepiti barem 2/3 svjetske populacije do kraja 2022.", jasan je bio Charles Michel.

A hoće li američki predsjednik sutra u Ženevi ponovno srdačno stisnuti ruku ruskom kolegi, kao prije deset godina kad je on bio potpredsjednik, a Putin premijer – pratit će cijeli svijet. Zbog sumnji u miješanje u američke izbore Biden je u ožujku Putina nazvao ubojicom bez duše, no u Bruxellesu je malo reterirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su mi to pitanje postavili u eter, iskreno sam mu odgovorio. Ali nije to tako bitno, mislim da to nije jako važno u smislu sastanka koji ćemo imati", kazao je američki predsjednik.

Odnosi dviju velesila na najnižoj su razini od Hladnog rata, a to traje još od ruske aneksije Krima. Obje su zemlje iz druge povukle svoje veleposlanike, a sutrašnji sastanak najvjerojatnije neće bitno izgladiti nesuglasice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo pokušati pronaći načine nagodbe za naš odnos sa SAD-om. U ovom trenutku su oni na iznimno niskoj razini. Svi to znamo", poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Na odlasku iz Bruxellesa Biden nije htio novinarima otkriti strategiju oko sastanka u švicarskom dvorcu La Grange, koji je već opasan bodljikavom žicom. Znakovito je, ipak, da je Putina ovaj put nazvao inteligentnim i čvrstim, ali je rekao i da će mu dati do znanja gdje povlači crtu oko otvorenih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo