rađa se veliko partnerstvo / BiH mediji hvale Plenkovića: 'Pokazao je srdačnost, moramo prihvatiti njegovu ruku bez zadrške'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Najtiražniji list 'Dnevni avaz' objavio je komentar pod naslovom 'Hrvatski prijatelj' ističući kako je jasno da BiH mora graditi svoju politiku inzistirajući na suverenosti

29.10.2016.
11:41
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini dokazao je kako je on iskreni prijatelj te zemlje koja bi njegovu pruženu ruku trebala prihvatiti bez zadrške, ocjena je koju u subotu donose sarajevski mediji.

Najtiražniji list "Dnevni avaz" objavio je komentar pod naslovom "Hrvatski prijatelj" ističući kako je jasno da BiH mora graditi svoju politiku inzistirajući na suverenosti no istodobno u povezanom svijetu u kojemu živimo i koji je opterećen nemirima i sukobima nikako ne bi smjela odbiti dobronamjerne geste svog prvog susjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Andrej Plenković nije jastreb HDZ-ove politike devedesetih i ne može se promatrati kao akter pokušaja 'punjenja pereca'. Tadašnja i današnja politika vladajuće hrvatske stranke teško bi se mogla uspoređivati", piše u komentaru koji je više polemika s kritikama na račun premijera Plenkovića što je još u petak stigla iz oporbene Socijadledmokratske stranke (SDP BiH).

Iz te su stranke kritizirali Plenkovićevu konstataciju kako bi se trebao mijenjati izborni zakon u BiH i promijeniti njezin ustav s ciljem osiguranja pune jednakopravnosti konstitutivnih naroda i njenih građana jer to nije uvijek bio slučaj u prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u su to protumačili kao poticaj za dalje etničke podjele zemlje.

"BiH nije i ne može biti etnički podijeljena država, u kojoj bi na izborima postojale odvojene glasačke kutije za Hrvate, Srbe i Bošnjake, a što u praksi znači provođenje Plenkovićevih ideja o tome da 'Hrvati biraju hrvatske predstavnike'. To znači da onda Srbi biraju srpske, a Bošnjaci bošnjačke predstavnike, čime bi se uništio multietnički karakter BiH, a država odvela u konačni raspad i izgubila i posljednji element građanskog društva”, poručili su iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Avaz" u komentaru podsjeća kako je Plenković dužnost u Zagrebu preuzeo stigavši iz Bruxellesa i pri tom niti je koristio zapaljive riječi ni desničarsku retoriku a jasno je dokazivao prijateljstvo prema BiH.

List konstatira kako upravo stoga javnost u BiH ne bi smjela nasjesti na "jeftine patriotske rahatlokume čaršijskih spin kuhinja" namijenjenih zabavi građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenković je pokazao spremnost otvoreno razgovarati s predstavnicima svih naroda u BiH i izdignuti se iznad brige za interes samo jednog, hrvatskog naroda", zaključuje se u komentaru.

Sam Plenković je u intervjuu kojega je objavio javni servis BHRT kazao kako briga za Hrvatske u BiH ostaje neupitnom no ona se neće odvijati na bilo čiju štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne želimo nikako dozvoliti da se taj njihov status svodi, pa gotovo na status manjine i tome ćemo se jasno usprotiviti. Nastojat ćemo pomoći konkretnim projektima u cijeloj BiH, ali i putem naših ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Niz je konkretnih projekata kojima se nastoji pomoći maksimalno položaj Hrvata, kako bi bili konstitutivni i ravnopravni sa druga dva, u ovom trenutku, mnogoljudnija naroda u Bosni i Hercegovini. Taj dijalog je kontinuriran i predmet je dijaloga svih hrvatskih institucija i na tome ćemo, uz dogovor sa vlastima Bosne i Hercegovine, transparentno raditi”.

Važno je, kazao premijer Plenković, da se svi u Bosni i Hercegovini osjećaju dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svojevrsnim zakonskim rješenjima treba izbjeći scenarij koji smo već vidjeli, gdje na primjer, Hrvati nisu imali svog legitimnog predstavnika u jednoj od institucija Bosne i Hercegovine. Dakle, spriječiti izborni inženjering dobrim izbornim zakonom, omogućiti maksimalnu zastupljenost Hrvata u svim tijelima, kada je riječ o predstavničkim tijelima, institucijama vlasti, javnim poduzećima. Dakle na način da se ta zastupljenost osjeti u svojoj punini”, pojasnio je hrvatski premijer.

"Oslobođenje" je o posjetu hrvatskog premijera izvijestilo na pune tri stranice ističući u naslovu poruku kako će Hrvatska biti dobar partrner BiH. Taj list je posebice naveo kako je Plenkovićeva poruka da uz potporu cijeloj BiH Hrvatska inzistira da Hrvati u njoj budu u potpunosti ravnopravni narod. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo