'šuplje' granice / BiH očekuje iz Srbije izručenje vozača koji je pregazio dvije djevojke u Sarajevu

Image
Foto: radiosarajevo.ba

Ministr sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da je 'znak za uzbunu' to što je preko granice uspjela pobjeći osoba za kojom su tragali svi policajci u zemlji

13.10.2016.
12:05
radiosarajevo.ba
VOYO logo

Vlasti Bosne i Hercegovine poduzet će sve potrebne korake kako bi se osiguralo da toj zemlji što brže bude izručen počinitelja dvostrukog ubojstva dviju djevojaka na ulicama Sarajeva, Sanjin Sefić, koji je u srijedu pronađen i uhićen u Srbiji, najavili su u četvrtak iz pravosudnih i policijskih tijela u BiH.

Image
NEVJEROJATAN PROPUST /

Nitko ne zna kako je mladić koji je bezobzirnom vožnjom ubio dvije djevojke u Sarajevu pobjegao iz BiH

Image
NEVJEROJATAN PROPUST /

Nitko ne zna kako je mladić koji je bezobzirnom vožnjom ubio dvije djevojke u Sarajevu pobjegao iz BiH

Glasnogovornica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu Azra Bavčić potvrdila je kako je tijekom dana od srbijanskog MUP-a stigla službena obavijest da je Sefić lociran i uhićen u susjednoj zemlji. Kazala je kako se sada poduzimaju mjere koje su potrebne da bi se proveo ekstradicijski postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić lokalnim je medijima kazao kako je Sefić uhićen u Novom Sadu i sada je u ekstradicijskom pritvoru. Taj pritvor može trajati do 40 dana ovisno o tome pristane li uhićenik na skraćeni postupak izručenja odnosno hoće li se izručenju protiviti.

Kao i s Hrvatskom, BiH sa Srbijom ima sporazum o izručenju osoba osumnjičenih za teška kaznena djela osim ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ranije je potvrdio kako Sefić nema srbijansko državljanstvo pa nema zapreka za njegovo izručenje BiH kada bude proveden propisani postupak.

Traje istraga o bijegu preko granice

I dalje traje istraga kako je Sefić uspio pobjeći iz BiH u Srbiju, nakon što je u ponedjeljak u Sarajevu bezobzirnom vožnjom usmrtio djevojke Selmu Agić (21) i Editu Malkoč (20) pregazivši ih na pješačkom prijelazu. Iako je pobjegao s mjesta nesreće sarajevska policija brzo je identificirala Sefića kao počinitelja i sve druge policijske agencije, uključujući Graničnu policiju, izvijestila kako se za njim traga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč toj činjenici, on je s osobnom iskaznicom u utorak ujutro prešao granicu sa Srbijom na prijelazu Uvac kod Priboja. Iz mjesta Rudo, do kojega su ga iz Sarajeva dovezli za sada neidentificirani pomagači, u Srbiju ga je prevezao taksist Goran Perišić kojemu je Sefić platio vožnju. Perišić se naknadno sam javio policiji u BiH kazavši kako nije ni znao tko je Sefić kada ga je vozio.

Istraga koja se provodi unutar Granične policije za sada je utvrdila kako je po svemu sudeći kriv "ljudski faktor", no objašnjenja koja stižu do medija i dalje su zbunjujuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodan Krstić, pomoćnik ravnatelja Granične policije koji je zadužen za internu istragu kazao je Dnevnom avazu kako je točno da su na svim graničnim prijelazima imali informaciju da je Sefić tražena osoba. Istraga je pokazala kako je Sefić "uredno evidentiran" na izlasku iz BiH, a da je policajac koji ga je pustio iz zemlje "ili bio pogrešno upoznat s tim ili nije dobro pročitao o čemu se radi".

"Ovdje je bitno da nije zakazao sustav nego pojedinac", kazao je Krstić odbacujući mogućnost da je netko od graničnih policajaca svjesno pomogao Sefiću da pobjegne iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar sigurnosti uznemiren "šupljim" granicama

Za ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića sve to je ipak znak za uzbunu, jer je bijeg osobe za kojom je u jednom trenutku tragala sva policija pokazatelj koliko su granice BiH "šuplje",a njena sigurnost dvojbena.

Policijske agencije "lažu" kada tvrde da je stanje sigurnosti u zemlji dobro, kazao je Mektić,kako ga citira portal Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo šalje jako lošu poruku građanima i javnosti. Policijske agencije na svim razinama u BiH u svojim izvještajima konstatiraju kako je 'sigurnosna situacija zadovoljavajuća'. To je samo obmanjivanje javnosti, lažno prikazivanje i pokušavanje skrivanje nerada i odgovornosti", izjavio je Mektić. 

Za stanje sigurnosti u prometu uporabio je još goru kvalifikaciju izjavivši kako je ono "katastrofalno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističući kako sam nema nikakvih ovlasti nad radom policijskih agencija ministar sigurnosti BiH konsternirano je izjavio kako su možda jedino prosvjedi način da se s odgovornih dužnosti u njima maknu osobe koje neće ili ne žele raditi svoj posao.

Tragična nesreća u kojoj su u ponedjeljak u Sarajevu smrtno stradale dvije mlade djevojke tek je jedna u nizu u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika pokazuje kako su BiH na 100 tisuća stanovnika godišnje gine više od deset osoba u prometnim nesrećama. Samo za prvih pet mjeseci ove godine na lošim i opasnim cestama u BiH život je izgubilo 114 osoba, a u 2015. godini u prometnim je nesrećama poginulo 335 osoba.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo