drinski korpus vojske bosanskih srba / BiH podignula optužnicu za genocid u Srebrenici: bivšeg časnika vojske tereti za masakr više od 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca

Image
Foto: RTL

Tim korpusom zapovjedao je bivši general Radislav Krstić koji je zbog pomaganja u genocidu pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju

16.12.2016.
11:12
RTL
VOYO logo

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za genocid protiv bivšeg visokog časnika vojske bosanskih Srba Svetozara Kosorića kojega tereti za sudjelovanje u masakru više od sedam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca na području Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Kako je navedeno u priopćenju Tužiteljstva BiH optužnica je podignuta na temelju činjenice da je Kosorić u vrijeme pada srebreničke enklave bio načelnikom obavještajnog odjela tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim korpusom zapovjedao je bivši general Radislav Krstić koji je zbog pomaganja u genocidu pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Njegovog bliskog suradnika Kosorića Tužiteljstvo BiH sada tereti da je pomagao u udruženom zločinačkm pothvatu u kojemu su sudjelovali visoki vojni i policijski časnici bosanskih Srba u razdoblju od 11. do 19. srpnja 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici se navodi kako su oni djelovali sukladno planu i nakani da se djelomice istrijebi skupina bošnjačkog naroda iz enklave Srebrenice ubijanjem, prisilnim premještanjem pripadnika skupine i nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda.

Kosorić je postupajući po zapovjedi, instrukcijama i smjernicama Glavnog stožera VRS-a sudjelovao na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca dobi od 16 do 60 godina od njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je bio te dječake i muškarce privremeno zatočiti te zatim ubiti, a žene i djecu ukloniti s područja zaštićene zone Srebrenica, stoji u optužnici.

Kosorić je tada pronalazio lokacije za privremeno zatočenje Bošnjaka koji budu zarobljeni i odvojeni od svojih obitelji, kao i lokacije za pogubljenje te je sudjelovao u organiziranju transporta civilnog stanovništva predvodeći veću kolonu autobusa i kamiona koji su prevozili žene i djecu prema teritoriju pod nadzorom Armije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz državnog tužiteljstva u Sarajevu potrdili su Hini kako se Kosorić nalazi u Srbiji. To praktično znači da on ostaje nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu jer Srbija ne izručuje svoje državljane u ovakvim slučajevima.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo