saslušanje u srpnju / BiH: Suspendirani glavni tužitelj Salihović i formalno pod istragom

Image
Foto: Thinkstock.com

Bivši glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović pod istragom je istog tog tužiteljstva zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti.

28.6.2017.
20:00
Thinkstock.com
VOYO logo

Saslušanje Gorana Salihovića u svojstvu osumnjičenog zakazano je za srpanj, prenijeli su u srijedu lokalni mediji.

Glasnogovornik državnog tužiteljstva Boris Grubešić potvrdio je te navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provode se istražne radnje ispitivanja osumnjičenog i otvaranja privremeno oduzetih predmeta osumnjičenog u predmetu u kojem se vodi istraga protiv suspendiranog glavnog tužitelja Gorana Salihovića", kazao je Grubešić.

Salihović formalno još nije smijenjen s dužnosti glavnog državnog tužitelja, no suspendiran je u rujnu 2016. godine odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) koje je protiv njega pokrenulo stegovni postupak, a on još uvijek traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teret mu se stavlja da je u nekim istragama bio u sukobu interesa, a pritom je u njima aktivno sudjelovao, da je imao neprimjerene kontakte sa sucima ili stranama u postupcima, da je provođenje nekih istraga povjeravao suradnicima iz svog ureda iako oni za to nisu imali ovlasti te da je neke istražne postupke opstruirao, kao i da je VSTV-u dao lažne informacije kada se prijavljivao za poziciju glavnog tužitelja.

Mediji su ranije objavili kako se Salihovića uz ostalo sumnjiči da je opstruirao istrage po kaznenim prijavama protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske u slučajevima povezanim sa sumnjivim financijskim transakcijama, uključujući kupnju vile u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je suspendiran, u Salihovićevom uredu, kojega je preuzela njegova zamjenica Gordana Tadić, sada vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja, navodno su pronađeni deseci "sklonjenih" predmeta koji su odavno trebali biti procesuirani.

Kako je prenijela agenija BIRN, specijalizirana za praćenje sudskih postupaka u BiH, Salihović je zapravo trebao biti ispitan u svojstvu osumnjičenika tijekom dana, no sve je odgođeno do 10. srpnja jer se u zakazanom terminu nije pojavio njegov odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka VSTV-a o tome hoće li Salihović i službeno biti smijenjen očekuje se do polovice srpnja. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo