Zloglasni Alcatraz / Bili smo u najpoznatijem zatvoru na svijetu: Godišnje ga posjeti milijun i tristo tisuća ljudi!

Bijeg je svima bio san jer s lijepog otoka puca pogled ravno na San Francisco, no, uzak pojas mora bio je smrtna zamka

28.2.2019.
8:30
VOYO logo

Oni najgori u nanošenju zla drugima, barem u Americi, završili su na Alcatrazu. Bez sumnje, najpoznatijem zatvoru na svijetu, iako nije zatvor već više od 50 godina. No, ono što jest je vrhunska turistička atrakcija koju nudi San Francisco. Karta se treba rezervirati danima, u sezoni i tjednima unaprijed.

RTL-ov novinar Dario Todorović, bio je jedan od milijun i tristo tisuća ljudi koji će i ove godine posjetiti otok. Nije imao lisice ni policijsku pratnju, ali je imao kameru kojom je zabilježio djelić atmosfere ovog zloglasnog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj priči nećemo se baviti ni glazbom ni tehnološkim inovacijama ni milijardom drugih stvari zbog kojih je San Francisco poseban. Grad je tek mrvicu veći od Zagreba, a posjećuje ga osjetno više turista nego čitavu Hrvatsku. Razloga je mnogo, a na jedan od njih puca predivan pogled. Do zloglasnog Alcatraza vodi vas brod. 

Image
Foto: Dario Todorović
Image
Foto: Dario Todorović

Alcatraz

Amerikanci su majstori u tome kako zaraditi novac. Brod je pun, na palubi i dolje karta košta nešto manje od 250 kuna, a brodovi isplovljavaju svaki čas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi žele vidjeti otok na kojemu je od 1934. do 1963. godine bio zatvor za najgore američke kriminalce. Kad je bio pun, u njemu su se tiskala 302 zatvorenika. Ćelije su imale mali umivaonik s hladnom vodom, zahodsku školjku i tijesan krevet. To je bio sav luksuz. U malo prostranije ćelije nitko nije želio dospjeti jer tamo se gubio razum.

Zloglasni Blok D bio je zatvor unutar zatvora. Mjesto u kojem se nalaze samice i u koji su dolazili samo najgori zatvorenici. U samicama su ostajali od nekoliko dana sve do nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dario Todorović
Image
Foto: Dario Todorović

Alcatraz

Samo jednom tjedno smjeli su na kratku šetnju dvorištem i to sami. Pravila za sve druge zatvorenike bila su tek nešto malo labavija.

Zatvorenici su imali pravo na jedan posjet mjesečno. On se odvijao kroz mali prozorčić s neprobojnim staklom i s telefonskom slušalicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al Capone, najpoznatiji mafijaš svih vremena, jedan je od najčuvenijih zatvorenika, pored Machine Gun Kellyja i Roberta Strouda Birdmana. Neke od njih čuvao je i George Devicenzi, koji je o iskustvu s Alcatraza napisao je i knjigu. Prvi zadatak uopće bio mu je čuvati devet zatvorenika s kojima je bio zaključan u brijačnici. Doživio je najgori prvi dan na poslu koji se može zamisliti.

"Zatvorenik koji se šišao iskočio je iz stolice, a frizer je trčao za njim sa škarama za šišanje. Probio mu je grlo, srce i pluća. Ja sam kao neka budala fućkao i pokušavao ih razdvojiti. Kotrljali smo se, prevrnuli drugu stolicu za šišanje, još jednom zavrtili i završio sam na njemu dok je i dalje ubadao žrtvu. Umro je odmah tamo na podu, ležeći u lokvi krvi. Tad se dogodila jako čudna stvar. Frizer se sagnuo, poljubio žrtvu i rekao: Volim te. To mi je bio prvi susret s Alcatrazom. Prvi dan, prvi zadatak, prvi sat", kazao je George DeVincenzi, bivši zatvorski čuvar na Alcatrazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeg je svima bio san jer s lijepog otoka puca pogled ravno na San Francisco koji je tu, nadohvat ruke. No, uzak pojas mora bio je smrtna zamka.  U bijegu preko mora poginuli su svi, osim, samo možda, Frank Morris i dvojica njegovih kolega koji su 1962. uspjeli pobjeći iz najstrože čuvane utvrde i izgubio im se svaki trag.

Image
Foto: Dario Todorović
Image
Foto: Dario Todorović

Alcatraz

Jedan od bjegunaca imao je kvocijent inteligencije od 133, a samo 2 posto populacije ima tako visok IQ. To je moglo doprinijeti njihovom uspjehu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom je događaju snimljen i film Bijeg iz Alcatraza s Clintom Eastwoodom, koji je zatvoru donio još veću slavu. Turisti rado kupuju šalice, knjige, majice, termosice, magnete, sve što će ih podsjećati na zloglasni otok.

Naravno da to nije lako, a možda ni zahvalno uspoređivati, ali ne mogu se ne sjetiti našeg Golog otoka. Dobro, nije možda tako atraktivan i nema tako bogatu povijest kao Alcatraz, međutim mogao bi se iskoristiti u turističke svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko dobro organiziranih tura Alcatraz godišnje posjeti milijun i tristo tisuća ljudi. Od Amerikanaca doista imamo što za naučiti.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo