Nije izdržao / 'Bilo bi fer da dobije srčani', post urednika ORF-a o Orbanu doveo do diplomatskog sukoba Beča i Budimpešte

Image
Foto: AP

Poslije je objavio da su na 'neprimjeren' post utjecali proruski potezi Orbana, koji sad čak traži i neuvođenje sankcija ruskom patrijarhu Kirilu

3.6.2022.
13:28
AP
VOYO logo

Sve je počelo kad je urednik ORF-ovog portala Karl Pachner, iznerviran izrazito proruskim stavovima i političkim potezima Viktora Orbana, napisao o premijeru Mađarske: "S obzirom na njegovu tjelesnu masu i potencijal živciranja, bilo bi pristojno da dobije srčani udar."

Pachner je to objavio u srijedu na Facebooku, nije proteklo dugo i objavu je izbrisao, ali svejedno, službena Budimpešta je na objavu poludjela, objavila je da jedan od urednika ORF-a (javna televizija u Austriji) Orbanu "poželio smrt", da je riječ o "gruboj, duboko uznemirujućoj, skandaloznoj izjavi" i pozvala austrijskog ambasadora u Mađarskoj na ribanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O ORBANOVOJ IZJAVI /

Orbanov državni tajnik: 'Oteto more je povijesna činjenica, nadam se da u Hrvatskoj neće zavladati histerija'

Image
O ORBANOVOJ IZJAVI /

Orbanov državni tajnik: 'Oteto more je povijesna činjenica, nadam se da u Hrvatskoj neće zavladati histerija'

ORF je na svojim stranicama objavio sažetak onoga što je Pachner potom objavio na društvenim mrežama, da je bila riječ o "nepromišljenoj, dvosmislenoj formulaciji" zbog koje "mu je duboko žao". I da naravno da Orbanu nije doista htio smrt.

ORF navodi i očitovanje ministarstva vanjskih poslova Austrije o postu koji je "neukusan i sasvim neprihvatljiv". ORF se, međutim, nije odrekao Pachnerovih profesionalnih usluga, nego je objavio da se ograđuje od njegovih "izraženih privatnih stavova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se u toj vijesti ne navodi je javno očitovanje Pachnera u cijelosti nakon što je izbio skandal, odnosno, nakon što je službena Budimpešta protestirala Beču zato što njihovom predsjedniku vlade Pachner "želi da umre", a ono u cijelosti glasi:

Što to zapravo radi Orban?

"Jučer kasno navečer, nakon što sam pročitao izvještaj na ORF.at o novom uvjetu mađarskog premijera Orbana u vezi stupanja na snagu bojkota nafte EU protiv Rusije, odabrao sam nepromišljenu na Facebooku, koja je dovela do nesporazuma, zbog koje mi je iznimno žao i zbog koje se ispričavam i ovdje, na ovoj platformi, i u svim drugim oblicima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da ne 'želim' smrt Orbanu kako su neki korisnici Facebooka iščitali iz moje sarkastične objave na Facebooku. Ja zapravo ne želim smrt nikome, što je razlog i zašto me tako jako pogađa ono što se trenutno događa u Ukrajini i što je dovelo do moje emotivne, žalosne i nepromišljene formulacije", objasnio je kontekst.

Što se tiče Orbana, nakon što je EU uspjela i mimo njega dogovoriti embargo na uvoz nafte iz Rusije, najnoviju prepreku konačnom donošenju ionako razblaženog šestog paketa sankcija Rusiji, mađarski premijer je postavio tako što je zatražio da se s popisa sankcioniranih zbog pomaganja režimu Vladimira Putina u ratu u Ukrajini, ukloni patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija je sankcije protiv patrijarha Kirila, odnosno zamrzavanje imovine u EU-u i zabranu putovanja, predložila još prije mjesec dana. Razlog su bili odnosi s Putinom u kojima je opravdavao rat u Ukrajini.

'Ministrant Kremlja'

Otvoreno govoreći, razlozi su bili izravno ratno huškanje patrijarha Kirila koje nije prestajalo niti kad su postali sasvim jasni i razmjeri ruskih ratnih zločina u Ukrajini i razaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još na samom početku rata, u ožujku, patrijarh Kiril dao je svoj "puni blagoslov" invaziji Ruske Federacije na Ukrajinu. Kako je takvo što moguće, objasnio je nedavno za RTL teolog iz Austrije i sveučilišni profesor u Grazu Dalibor Milas:

"Kiril ovo vidi kao oslobađanje Ukrajine ne kao agresiju, ne kao napad. Iz njegove vizije svijeta ovo je nešto što Putin čini dobro jer on vraća Ukrajini onaj stari sjaj i vraća joj slobodu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirilove izjave o rat u Ukrajini dovele su čak i papu Franju, koji je prije šest godina postao prvi papa koji se susreo s prvim čovjekom Ruske pravoslavne crkve još od šizme u 11. stoljeću, do toga da je Kirila pozvao da "ne bude ministrant Kremlja".

Unatoč svemu tome, Viktor Orban se odjednom sjetio tražiti da se patrijarha Kirila izuzme s liste sankcioniranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo