ZBOG KRITIKA / Biskup koji traži da se ženama omogući da postanu svećenice i želi blagosloviti gay veze odgovorio Vatikanu

Image
Foto: Profimedia

Bätzing je na čelu Njemačke biskupske konferencije, te vodi i skupinu Sinodski put koja teži za reformama

4.9.2022.
17:23
Profimedia
VOYO logo

Biskup koji je u središtu reformatorskih težnji Njemačke katoličke crkve u nedjeljnoj je propovijedi odgovorio na ljetošnje kritike upućene iz Vatikana.

"Svatko tko izbjegava dijalog s modernošću pa se čak tomu kategorički opire, posve gubi priliku da unese promjene u modernu kulturu i da ljude današnjice pridobije za Kristovo učenje", rekao je Georg Bätzing u propovijedi održanoj u zapadnonjemačkom gradu Essenu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bätzing je na čelu Njemačke biskupske konferencije, te vodi i skupinu Sinodski put koja teži za reformama: da se i ženama omogući da postanu svećenice te da Crkva prizna i blagoslovi istospolne veze, a želi i reforme vezane uz svećenički celibat i odnose s autoritetom.

Vatikan je u srpnju kritizirao Sinodski put kazavši da on nema ovlasti podučavati biskupe o doktrini ili moralu te je upozorio da bi to moglo rezultirati raskolom u Katoličkoj crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pitali smo vas /

Uvodi se alternativa vjeronauku. Biste li je izabrali? 'Nažalost, mnogi neće moći jer će ih Crkva ucijeniti'

Image
pitali smo vas /

Uvodi se alternativa vjeronauku. Biste li je izabrali? 'Nažalost, mnogi neće moći jer će ih Crkva ucijeniti'

To što biskupi pokušavaju provesti u Njemačkoj nije "jeftini" odgovor na pitanja današnjice, rekao je Bätzing.

"Riječ je o putu Crkve od samog početka", rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da se pokušava spasiti ono što je pozitivno u Crkvi pošto je zadnjih godina narušen njezin ugled razotkrivanjem niza zastranjenja, od spolnog zlostavljanja i nečovječnog postupanja prema domorodačkim zajednicama do pronevjera novca.

Četvrto zasjedanje sinodske skupine počinje u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinodski put, čiji naziv potječe od okupljanja svećenika i vjernika koji su oblikovali doktrine ranog kršćanstva, odražava široko rasprostranjenu frustraciju vodstvom pape Franje, posebno u sjevernoj Europi.

U većem cijelu Europe i Sjeverne Amerike blagoslov istospolnih zajednica i zaređenje žena nisu kontroverzni, no takav bi potez službenog Vatikana mogao biti rizik za otuđenje većih zajednica u Južnoj Americi i Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kongresu održanom u veljači, 115 svećenika i 115 članova laika iz Središnjeg odbora njemačkih katolika glasalo je za to da se i svećenicima dopusti stupanje u brak, a s odbora je poslana i poruka da se spolni odnos istospolnih parova ne bi trebao smatrati grešnim.

Sudionici su tada istaknuli i da bi laici trebali imati više utjecaja na izbor biskupa - što je osjetljiv zahtjev u Njemačkoj gdje su mnogi vjernici razočarani nespretnim postupanjem crkvenih dužnosnika u slučajevima svećeničkog zlostavljanja djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2020. crkvu je službeno napustilo više od 400.000 od 23 milijuna njemačkih katolika.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo