Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
zabrinjavajući podaci

Biskup Komarica u dramatičnom istupu: 'Hrvati na području BiH su pred potpunim iskorjenjivanjem'

Biskup Komarica je istaknuo da je prema podacima blagoslova kuća broj Hrvata u entitetu RS pao ispod pet posto od predratnog broja katolika na tom području

Image
Hina/ 24.2.2018. u 14:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je tijekom razgovora s predsjednikom saborskog odbora za Hrvate izvan RH Božom Ljubićem, koji je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, da se Hrvati nalaze pred iskorjenjivanjem u Republici Srpskoj budući da je njihov broj pao ispod pet posto od prijeratnog broja.

Kako je u subotu priopćeno iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, biskup Komarica je istaknuo da je prema podacima blagoslova kuća broj Hrvata u entitetu RS pao ispod pet posto od predratnog broja katolika na tom području.

"Hrvati kao narod na ovome području Bosne i Hercegovine su pred potpunim iskorjenjivanjem", upozorio je biskup Komarica. Pri tome je pozvao predstavnike Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da u svom političkom djelovanju trebaju voditi više računa i o Hrvatima koji žive na području Republike Srpske.

Komarica se zahvalio na dosadašnjoj potpori Vlade RH za obnovu i izgradnju kuća, kulturno-obrazovnih ustanova, staračkoga doma i crkvenih objekata koji su stradali tijekom rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić, s kojim je bila i zastupnica Ljubica Maksimčuk upoznao je banjolučkog biskupa da je odbor kojim on predsjeda na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu predložio vodstvu da se na dnevni red Sabora stavi točka dnevnog reda o BiH i položaju bosanskohercegovačkih Hrvata, te europskom putu ove zemlje.

Ljubić je izvijestio i o raspravama koje se vode u BiH povodom presude Ustavnog suda BiH o neustavnosti Izbornog zakona BiH, te zahtjeva Hrvata da im se omogući izbor legitimnih predstavnika u institucije vlasti entiteta i države.

Upravo se čita

Prema priopćenju biskup Komarica se složio sa zastupnikom Ljubićem da je nužno osigurati promjene Izbornog zakona i legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama u BiH, napose u institucijama koje su nacionalno preodređene, Predsjedništvo BiH i domovi naroda.

Hina/ 24.2.2018. u 14:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba