ukradene vrijedne umjetnine / Bivša šefica Pink Panthera o jednoj od najvećih pljački današnjice: 'To im sigurno nije prvi put'

Nepoznati pljačkaši samo s ručnom baterijom i čekićem uspjeli su ukrasti njemačko državno blago

27.11.2019.
18:16
VOYO logo

Njemačka i mnoge europske policije i tajne službe intenzivno tragaju za pljačkašima jednog od najčuvanijih europskih muzeja u Dresdenu. Objavljena je i snimka spektakularne pljačke milijardu eura vrijednog povijesnog nakita koja baš i nije toliko spektakularna. Što to govori o razbojnicima koji su izveli pljačku stoljeća.

Ukradeni dijamantni broševi i ukosnice

Tek s ručnom baterijom i čekićem u ruci, u 5 ujutro dvojica provalnika došetala su do stakla koje je štitilo njemačko državno blago i krenuli ga razbijati. Iako snimka nadzorne kamere tu staje, epilog je već poznat, ukrali su nakit vrijedan milijardu eura!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je bilo potrebno mnogo pripreme. Iza svega stoji profesionalan plan, počevši od ove trafostanice koju su zapalili. Moramo pretpostaviti da im je namjera bila ugasiti svjetlo, zbog čega je i kvaliteta snimke loša'', izjavio je Thomas Geithner, glasnogovornik policije u Dresdenu.

Iza vitrine još do jučer su se nalazili dijamantni broševi, ukosnice, ordenje i biserne ogrlice. Cijela kolekcija sadrži više od četiri tisuće predmeta od zlata i dragog kamenja, a još se ne zna koliko ih je točno ukradeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađen zapaljen auto u kojem su pobjegli

''Ušli su kroz prozor, presjekli su rešetke, izbili mali prozor iza rešetaka, ušli unutra, čekićem razbili prozor, ukrali tri vrijedne zbirke nakita i pobjegli'', opisao je zaposlenik muzeja.

Jutro je otkrilo nove tragove. Pronađen je zapaljeni automobil u kojem su lopovi pobjegli, a u njemu alat koji im je pomogao da uđu i orobe muzej. Iako je za Nijemce ovo neprocjenjiv gubitak, način krađe i nije tako spektakularan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ništa neuobičajeno što se tiče modusa operandi, ali očito su zakazali ne samo tehnički sustavi zaštite, nego i tjelesna zaštita'', rekao je stručnjak za sigurnost Mate Laušića.

Naizgled neusporedivo, no slična situacija je viđena i nedavno u Splitu kada su Rusi isto pomoću čekića opljačkali jednu zlatarnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Po pokretima, po organizaciji, po obavještajnosti, mislim da su profesionalci. To su ljudi koji to ne rade prvi put'', rekla je bivša šefica skupine Pink Panther Olivera Ćirković.

Zanimljivo je i da tada pronađen zlatni nakit može biti vrijedniji od ovoga, jer prepoznatljive umjetnine ne mogu jednu po jednu prodati na tržištu. Osim ako ''ne dođe do vađenja tog dragog kamenja iz umjetnina i zatim njihovo pojedinačno prodavanje, samim time šteta bi bila nepopravljiva'', rekao je Laušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banda Pink Panther izvela je mnogo ovakvih filmskih pljački nakita diljem svijeta, iz Louvra je nestajala čak i Mona Lisa, tako da ovu krađu na prvo mjesto u novijoj povijesti smješta isključivo vrijednost ukradene robe.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo