izbjegavao poreze / Bivši direktor MMF-a Rodrigo Rato osuđen na 4 i pol godine zatvora: koristio tajne kreditne kartice u privatne svrhe

Image
Foto: AP

Rato je bio predsjednik Bankije, nekad četvrte po veličini banke u Španjolskoj, od njenog nastanka u prosincu 2010. do svibnja 2012

23.2.2017.
17:39
AP
VOYO logo

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato (67) osuđen je u četvrtak u Madridu na 4 i pol godine zatvora zbog korištenja tajnih kreditnih kartica Bankije u privatne svrhe dok je bio na čelu te španjolsku banke.

Rato je bio predsjednik Bankije, nekad četvrte po veličini banke u Španjolskoj, od njenog nastanka u prosincu 2010. do svibnja 2012. Odstupio je uoči njenog financijskog kolapsa zbog kojeg je bila spašena novcem poreznih obveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankia je nastala spajanjem nekoliko štednih banaka predvođenih bankom Caja Madrid. Državni tužitelj je ustvrdio kako su postojale "crne" odnosno "tajne" kartice preko kojih su dužnosnici u privatne svrhe potrošili oko 15 milijuna eura koji nisu bili prijavljeni poreznoj upravi.

Uz Rata su na optuženičkoj klupi još 64 dužnosnika banaka. Jedan od njih, Miguel Blesa, osuđen je u četvrtak na 6 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rato je ranije tvrdio kako su te kartice bile legalne jer su bile dio plaće u Bankiji dok su u prethodnom razdoblju Caje Madrid služile kao nagrada zaposlenicima. Sud je, međutim, potvrdio kaznu zatvora od 4 godine i šest mjeseci koliko je za njega tražio državni tužitelj. 

Rodrigo Rato bio je potpredsjednik Narodne stranke desnog centra od 1996. do 2004. te ministar gospodarstva i financija. Od 2004. do 2007. bio je direktor Međunarodnog monetarnog fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana kasnije u Španjolskoj je počela financijska kriza izazvana slomom tržišta nekretnina i propadanjem banaka izloženih tom sektoru koje nisu uspijevale naplatiti kredite. Spašavanje banaka novcem poreznih obveznika, rezovi u javnim službama i rast nezaposlenosti doveli su do masovnih uličnih prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo